Lider trend
StoryEditor

Više od četvrtine tražitelja neće se prijaviti na natječaj za posao ako nema informacije o plaći

05. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Kvalitetan oglas za posao sadrži informacije o željenim kvalifikacijama kandidata, radnoj poziciji te uvjetima koje poslodavac nudi, što uključuje i informaciju o plaći. Ipak, visina plaće navodi se u malom broju oglasa.

Utječe li to na prijave kandidat? Prema anketi koju je proveo portal MojPosao na više od 800 ispitanika, njih 39%, prijavit će se na oglas radi stjecanja radnog iskustva, bez obzira što je u oglasu izostavljen podatak o plaći. Ipak, napominju da ‘daju prednost oglasima u kojima je naveden podatak o plaći‘ i da bi navođenje te informacije ‘uštedjelo puno vremena kandidatima i poslodavcima‘. 

- Radno mjesto koje pruža otvorenu mogućnost (i potporu) napretka mi uvijek više odgovara od nešto većih primanja (nemam djece i nisam u braku). Jasno da bi bolje plaćen posao u kojem maksimalno uživam bio idealniji od samog zapošljavanja radi iskustva, ali mi je iskustvo iznad novca, kaže jedan ispitanik.

Na oglas u kojem je izostavljen podatak o plaći prijavit će se i 35% ispitanika kojima je posao nužan.

- Prijavit ću se svakako ali bilo bi lijepo od poslodavca da detaljnije sastavi ponudu. Naišao sam na puno oglasa gdje poslodavac od radnika traži natprosječno iskustvo, a u ponudi za radnika ne piše ništa, kaže ispitanik.

Ukoliko oglas ne sadrži informaciju o plaći prijavu neće izvršiti 26% ispitanika jer traže bolje plaćen posao. Ovi ispitanici smatraju da bi u oglasu bilo dobro navesti barem raspon plaće, ako već nije moguće definirati konkretan iznos.

- U inozemstvu, npr. UK, se uz svaki oglas navodi godišnja plaća. Tako bi trebalo biti i kod nas, a ne da gubiš dragocjeno vrijeme na cijeli proces zapošljavanja da bi na zadnjem razgovoru dobio informaciju da ti taj iznos ne odgovara, komentira ispitanik, a drugi dodaje: -  Moram priznati da mi nije jasno izbjegavanje podatka o plaći, barem u granicama ‘od-do‘. Niti poslodavcima se ne isplati primiti gomilu prijava, a onda im poželjan kandidat odustane jer mu je to premalo. Ili ga zaposle s naznakom da će biti povećanja plaće, pa do toga ne dođe i onda im djelatnik bude nezadovoljan odnosno manje produktivan. Transparentnost čini čuda.

25. travanj 2024 14:02