Lider trend
StoryEditor

Volvo i Uber udružili snage na projektu razvoja autonomnih automobila

19. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Švedski proizvođač vozila Volvo izvijestio je da će udružiti snage s američkom tehnološkom kompanijom za posredovanje u uslugama prijevoza Uber na 300 milijuna dolara (265 milijuna eura) vrijednom projektu razvoja autonomnih automobila.

"Uber i Volvo koristiti će isto temeljno vozilo u sljedećoj etapi svojih strategija razvoja autonomnih automobila", objavio je u četvrtak švedski proizvođač automobila, sada u vlasništvu kineskog Geelyja.

"Tako će Uber ugraditi svoje sustave za autonomnu vožnju u Volvove automobile", dodaje se u priopćenju švedske kompanije.

Uber i Volvo su osnivači koalicije predstavljene u travnju, koja želi na američko područje progurati legalnost samovoznih automobila. Članice grupe su i Google, autoproizvođač Ford i Uberov konkurent Lyft.

Inicijativa za zakonsku regulaciju

Dvije su kompanije u travnju pokrenule inicijativu radi lobiranja u SAD-u za zakonsko rješenje za autonomne automobile. Naknadno su im se pridružili i Google, automobilski div Ford i Uberov konkurent Lyft.

Prethodno su Uber i Volvo objavili plan o razvoju autonomnih automobila koji će prevoziti putnike bez ljudske intervencije.

Uber je prvi takav automobil predstavio u svibnju, izvijestivši da je počeo testirati model autonomnog vozila na ulicama Pittsburgha. Inženjeri Volva još su 2014. počeli testirati poluautonomna vozila u švedskom gradu Goeteborgu, gdje se nalazi i sjedište tvrtke.

[embed]https://youtu.be/fLEeCFELCxw[/embed]

Iduće godine Volvo će omogućiti određenom broju ispitanika da testiraju vozila na ulicama Londona i Goeteborga.

"Više od milijun ljudi svake godine umire u prometnim nesrećama. Tehnologija autonomnog upravljanja mogla bi pomoći u sprečavanju takvih nesreća ali ne možemo to napraviti sami", konstatirao je u priopćenju čelnik Ubera Travis Kalanick.

"Zato je naše partnerstvo s velikim proizvođačima poput Volva toliko važno", dodao je Kalanick.

Izvršni direktor švedske kompanije Hakan Samuelsson kazao je pak da projekt autonomnih vozila smješta Volvo "u samo središte tehnološke revolucije u automobilskoj industriji".

16. travanj 2024 11:06