Lider trend
StoryEditor

VW-ov Passat: Poslovna klasa bez premium troškova

13. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Koliko je VW-u važan Passat? Recimo samo da je s 1,1 milijun prodanih primjeraka u 2013. Passat najprodavaniji model Grupe Volkswagen, dakle ne samo Volkswagena.

Dakle, riječ je o ‘bread&butter’ modelu, kao što bi rekli Englezi, onome koji donosi najviše novca. Stoga ne začuđuje što je potpuno nova, osma generacija predstavljena uz veliku pompu te s jasnom VW-ovom porukom: novi će Passat i dalje biti najprodavaniji model, samo što će za istu cijenu kupci dobiti više.

Manja masa i potrošnja - Novi je Passat premium automobil bez premium troškova - izjavio je na prezentacijskoj večeri Martin Winterkorn, predsjednik Uprave Volkswagena. Mislio je ozbiljno jer najprodavaniji model u svojoj klasi u cijeloj Europi odsad ima do dvadeset posto manju potrošnju goriva, masu manju i do 85 kilograma, novi sigurnosni i ‘infotainment’ sustav te velik raspon motora, od kojih je jedan ‘plug-in’ hibrid. Hibridna izvedba ukupno razvija 211 konjskih snaga. Osim nje kupcima će na raspolaganju biti deset TDI i TSI motora. Benzinci počinju motorom snage 125 konja, a završavaju s najsnažnijim koji na cestu isporučuje 280 konja. Vrh dizelske ponude dosad je najsnažniji četverocilindarski TDI motor koji je kosntruirao Volkswagen, isporučuje čak 240 konjskih snaga uz deklariranu potrošnju od 5,3 litre. Zbog velika okretnog momenta od 500 Nm taj će Passat serijski dolaziti na ceste s pogonom na sve kotače 4Motion. Druga dva dizelska motora razvijaju 150 odnosno 190 konjskih snaga.

Luksuznija unutrašnjost Interijer je mnogo luksuzniji i prostraniji nego prije. Rezultat je to povećanja međuosovinskog razmaka od 79 milimetara i širine veće od prethodnika, pa je kabina sada 33 milimetra duža. Nova generacija Passata snižena je i skraćena, doduše, za samo dva milimetra, no u doba u kojem su automobili sve veći, to je uspjeh. Manji su i prevjesi, a kotači su pomaknuti više prema naprijed i straga. Sve to omogućilo je bolje proporcije u dizajnu pa nova generacija VW-ove limuzine izgleda izvrsno. Isti je slučaj iznutra, gdje će najveća novost biti instrumentna ploča izvedena kao zaslon, odnosno slično kao u Audiju TT-u. Volkswagen je u Njemačkoj otvorio knjigu narudžbi za novi Passat, pri čemu je početna cijena 25.875 eura.

29. travanj 2024 10:06