Lider trend
StoryEditor

Znanstvenici otkrili potencijalno nov lijek protiv ćelavosti

11. Svibanj 2018.

Znanstvenici su otkrili potencijalno nov lijek protiv ćelavosti kada su u pokusima koristili lijek prvobitno namijenjen liječenju osteoporoze, pišu britanski mediji.

Tvrde da lijek ima vrlo snažan učinak na folikul vlasi, a pretpostavljaju da djeluje na protein koji uzrokuje ćelavost.

Voditelj istraživanja dr. Nathan Hawkshaw sa Sveučilišta u Manchesteru kaže da bi otkriće moglo značiti veliku promjenu za ljude koji pate od gubitka kose te podsjeća da zasad na tržištu postoje dva lijeka protiv ćelavosti: minoxidil, namijenjen muškarcima i ženama i finasteride, namijenjen samo muškarcima.

>>>Zašto muškarci ćelave?

No čini se da nijedan od spomenutih dvaju lijekova nije pretjerano učinkovit, a otegotna okolnost su brojne nuspojave, zbog kojih osobe kojima ćelavost jako teško pada pribjegavanju transplantaciji kose.

Novi lijek zasad je testiran u laboratoriju. Uzorci sadrže folikule kose s vlasišta koje je doniralo više od 40 muških pacijenata ranije podvrgnutih transplantaciji kose.

- Zbog spomenutog uzorka naše je istraživanje vrlo relevatno, jer su u ranijima korištene samo stanične kulture, kazao je dr. Hawkshaw za BBC, dodavši da lijek tek mora proći dodatna klinička testiranja na ljudima.

>>>Kako oporaviti kosu nakon ispadanja?

Britanski su znanstvenici najprije identificirali molekularne mehanizme staroga imunosupresiva Cyclosporina A, koji se koristi od osamdesetih godina kao ključan lijek protiv odbacivanja presađenih organa ili u liječenju autoimunih bolesti.

Jedna od čestih nuspojava toga lijeka, koja je u ovom slučaju bila najzanimljivija britanskim znanstvenicima, je poticanje neželjene dlakavosti. Članovi tima su proveli punu analizu ekspresije gena izoliranih folikula dlake s ljudskog vlasišta tretiranih Cyclosporinom A. Ustanovili su da lijek smanjuje ekspresiju proteina SFRP1, koji sprečava razvoj i rast brojnih tkiva, među kojima su i folikuli vlasi, što je otkrilo potpuno nov mehanizam djelovanja ovoga starog i vrlo korištenog imunosupresiva.

>>>Sedam dobrih savjeta za sjajnu ljetnu kosu

Glasnogovornik Britanske udruge dermatologa je kazao da je studija vrlo zanimljiva i značajna jer je poznato da gubitak kose kod mnogih osoba utječe na njihovo emocionalno zdravlje, uključujući i samopouzdanje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS Biology.

19. travanj 2024 07:55