Hrvatska
StoryEditor

A1 Hrvatska: Iduće godine ulazimo na tržište streaming glazbe

27. Rujan 2019.
Aflenz A1

Najveća i najsuvremenija satelitska zemaljska postaja u Europi A1 Teleport Aflenz, nalazi se u Austriji, u malom štajerskom selu Aflenz udaljenom sat vremena vožnje od Graza, i u vlasništvu je A1 Telekom Austria Grupe, a odašilje signale svim članicama A1 Grupe. Iz tog idiličnog mjesta okruženog strmim šumovitim brdima signal stiže i korisnicima usluga A1 Hrvatska.

Vladimir Skender, direktor razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska, istaknuo je u Aflenzu da je ta kompanija hosting centar OTT usluga za cijelu A1 Grupu čime pokriva 200.000 korisnika. A1 Hrvatska je drugi po veličini hrvatski telekom operater i ima najviše korisnika brzog interneta u Hrvatskoj, a trenutačno razvija novu TV platformu s personaliziranim sučeljem koja će dati bolje korisničko iskustvo od IPTV usluge i brenda XploreTV, te se sprema i za uslugu 4KTV. 

- Nova platforma neće biti ograničena samo na video, filmove i TV sadržaje nego će nuditi igre, aplikacije i ostalo, a iduće godine ući ćemo i na tržište streaming glazbe – rekao je Skender što znači da će time konkurirati Netflixu i ostalim velikim streaming igračima.

A1 Teleport Aflenz jedan je od nekoliko svjetskih pružatelja usluga satelitske komunikacije kojom pokriva više od 80 posto svjetskog stanovništva. Emitira 600 kanala i pruža uslugu 24 sata dnevno, a spremni su i za 4KTV. Emitiranje za bivši Vip, danas A1 Hrvatska počelo je 2013.

Harald Archan, voditelj A1 Aflenz, u kojoj je zaposleno 17 djelatnika, objasnio je hrvatskim novinarima kako funkcionira satelitska postaja koja ima 63 antene smještene na 6500 metara četvornih, najveća teži 275 tona i promjer joj je 32 metra, a svaka je spojena na satelit koji šalje signal u neki dio svijeta. Brzina prenošenja podataka iznosi 300.000 kilometara u sekundi, odnosno u roku od 400 milisekundi. Kad je prije četrdeset godina izgrađeno ovo polje antena, što je stajalo 44 milijuna eura, bilo je u vlasništvu države Austrije i prvi satelitski poziv upućen je u Kanadu. No stalno se tehnički usavršava, a kako je broj glasovnih poziva od 1995. u padu, tako A1 Aflenz od 2000. satelitima prenosi samo podatke.

28. travanj 2024 20:16