Hrvatska
StoryEditor

A1 Hrvatska nastavlja s gradnjom optičke mreže

02. Veljača 2022.
Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska

A1 Hrvatska nastavlja s gradnjom optičke mreže te do kraja godine planira doseći oko 700 tisuća kućanstava koja će moći pristupiti fiksnoj mreži gigabitnih brzina, najavio je u utorak na susretu s novinarima novi glavni direktor A1 za tehniku i informacijske tehnologije Branimir Marić.

A1 trenutno gradi optičku mrežu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru, Umagu, Tučepima, Novskoj i drugdje, pa bi za mjesec-dva dana optikom trebao povezati do 600 tisuća kućanstava, rekao je Marić.

–  A1 je, kada se pogleda šire tržište srednje i istočne Europe, jedna od rijetkih tvrtki koja je prepoznala činjenicu da su bakrene pristupne mreže na kojima se bazira tipična fiksna tehnologija stvar prošlosti i dosta rano se odlučila investirati u optičke tehnologije. Jednako tako i nastavljamo s tim investicijama. Zašto u optiku? Telekomi su u zadnjih par godina shvatili da je najbogatija žila puna frekvencija upravo optika i puno telekoma nastoji 'rudariti' optičku tehnologiju jer je tu frekvencijski spektar gotovo nepresušan. Telekomi se kao 'rudari' tog frekvencijskog spektra okreću prema optičkoj mreži. Plan je u iduće dvije godine još se proširiti i do kraja 2023. doći do 800 tisuća kućanstava – najavio je.

Za optičku infrastrukturu je kazao i da je zalog za budućnost te se sada to naziva i digitalna infrastruktura, te time A1 želi pridonijeti i digitalizaciji društva i gospodarstva u Hrvatskoj i njezinom pomicanju naprijed na indeksu DESI.

Uz navedene gradove, A1 uz pomoć EU-ovih sredstava gradi mrežu i na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada, čime će do kraja 2023. pokriti 45 tisuća kućanstava, pri čemu je Marić istaknuo i kvalitetu mreže. Za to je nedavno dobio certifikat međunarodne tvrtke Ookla, koja mjeri kvalitetu i brzine mreža u svijetu i u čijem je mjerenju sudjelovalo više od 1,7 milijuna korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa.

Za optičku mrežu A1 koristi dvije tehnologije – FTTH te tzv. hibridnu optičku infrastrukturnu mrežu HFC, na kojima je moguće dosegnuti velike brzine, a radi s raznim dobavljačima, većinom američko-europskim – Ericcsonom, Ciscom i Nokiom, a nešto manje s kineskom Huaweijem i drugima.

– Europska je komisija u posljednjem DESI-ju navela xDSL tehnologije kao prevladavajuće. Naša je misija to promijeniti i omogućiti većini građana Hrvatske fiksni pristup širokopojasnim mrežama nove generacije – objasnio je Marić, koji je na mjestu CTO-a A1 Hrvatska od 1. siječnja, a posljednjih je 10 godina proveo radeći za češke i slovačke telekomunikacijske tvrtke.

U A1 je došao iz češkog T-Mobilea gdje je bio glavni direktor za tehnologiju i IT te je bio zadužen za tržište Češke i Slovačke. Tamo je vodio tehnološku transformaciju mrežne i IT infrastrukture, ali i izgradnju i razvoj gigabitnih optičkih i mobilnih mreža kroz različite modele.

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, ove će godine širokopojasni pristup imati i prva kućanstva na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se sufinanciraju EU bespovratnim sredstvima, a ukupno 45 tisuća kućanstava bit će pokriveno do kraja 2023. godine.

03. svibanj 2024 00:26