Hrvatska
StoryEditor

Afera RBA - Što je sve prethodilo ostavci Michaela Müllera

22. Siječanj 2020.
Michael Müllerfoto Ratko Mavar

Iako je prvi čovjek Raiffeisen banke Michael Müller podnio ostavku na mjesto predsjednika uprave, sasvim sigurno je u Upravi banke i dalje na snazi krizna situacija, jer se u javnosti ne stišava bura zbog poziva za odabir agencije koja je toj banci trebala pružati usluge kriznoga komuniciranja u vezi sa slučajem kredita u švicarcima.

Afera je izbila nakon što je u javnost procurio dokument u kojem se u pozivu agencijama među ostalim uslugama traži pritisak na Ustavni sud i druge sudove u Hrvatskoj iako je prema svim međunarodnim zakonima bilo kakav pritisak na rad sudstva nedopustiv.

Podsjetimo, Vrhovni sud presudio je da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, odnosno da je osam domaćih banaka krivo za nezakonito i nepošteno postupanje. Bankama je nakon presude Vrhovnog suda preostalo obratiti se Ustavnom sudu, a upravo se izrijekom pritisak na Ustavni sud tražio kao jedna od agencijskih usluga kriznoga komuniciranja.

Zanimljivo je da su se, iako je u Hrvatskoj službeni jezik hrvatski, u Raiffesien banci (ako je suditi prema dokumentima koji su procurili u javnost) u pozivu za odabir PR agencije koristili engleskim. To bi moglo upućivati na činjenicu da je zadatak pritiska na sudstvo koji se od agencija tražio stigao iz centrale u Beču ili da ju je pisao neki od visokopozicioniranih menadžera u dogovoru s austrijskom središnjicom i da je Müller znao za sporni dokument, ili ga čak i potpisao.

Hrvatska narodna banka osudila je postupak i priopćila da će u RBA poslati inspekciju, no ni nakon izbijanja afere u toj banci nisu izrazili žaljenje zbog neprimjerenog teksta natječaja, nego su samo višekratno ponavljali, a to je odgovoreno i Liderovoj redakciji, da se 'cjelokupno poslovanje RBA-a temelji na poštovanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske'. Ali, na naša konkretna pitanja s kojim PR agencijama rade, tko je izabran za posao kriznog PR-a te smatraju li da je legitimno pravo tražiti od PR agencije da pritišće sudove i tako utječe na presude nismo dobili konkretne odgovore ni iz korporativnih komunikacija u Zagrebu ni iz centrale u Beču.  

Iako je Müllerova ostavka shvaćena kao moralni čin odstupanja s dužnosti i stanovito priznaje krivnje, s velikom vjerojatnošću možemo pretpostaviti da je unutar kuće i dalje više nego burno. Zasad nema odgovora na pitanje je li se netko u RBA-u u natječaju za odabir agencije pogrešno izrazio i zabunom napisao ono što se u Upravi i mislilo, a nije se smjelo legalno tražiti, ili je taj zadatak nespretno formuliran, a podrazumijevao je neki oblik lobiranja.

O tome što je sve prehtodilo ostavci i koliko se RBA opirala priznati krivnju možete pročitati u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera. 

20. travanj 2024 08:07