Hrvatska
StoryEditor

Albert Gajšak: Recenzija godine bila bi - nikada toliko potražnje i nikada teža proizvodnja

25. Siječanj 2022.
foto Rene Karaman

Još jedna pandemijska godina očito je pozitivno utjecala na hrvatski startup CircuitMess koji je u prošloj godini ostvario rekordan prihod. Nakon što su u 2020. godini ostvarili rast prihoda i broja zaposlenika, preselili se iz Karlovca u novi poslovni prostor u Zagrebu te lansirali STEM Box - pretplatu za učenje elektronike i programiranja, u 2021. prihod tvrtke iznosio je 8.400,000 kuna (nešto više od milijun eura), što je rast od čak 92 posto u odnosu na 2020., kada je ukupan prihod bio 4.373,435 kuna, navodi se u priopćenju.

- U prošloj godini smo ostvarili najveći prihod do sada. Moram priznati da sam iznenađen s time jer je godina billa prilično krvava najviše zbog problema sa globalnim lancem nabave. Moja recenzija prošle godine bi definitivno bila – nikada više potražnje za naše proizvode, ali i ih također nikada nije bilo teže napraviti. Iz tog razloga je nevjerojatno što smo unatoč tome uspjeli napraviti toliku količinu prihoda - istaknuo je Albert Gajšak, direktor CircuitMessa, za Lider. 

Za rast prihoda tvrtke, kako objašnjava Gajšak, ključne su bile dvije stvari - Stem Box i prodaja putem vlastitog web shopa.

image

Albert Gajšak

foto Rene Karaman
- Sa Stem Box smo htjeli stvoriti neko kontinuirano iskustvo i zapravo smo njime promijenili način na koji poslujemo. Stvorili smo dugotrajne fanove koji sada kupuju više naših proizvoda i koji vole naš brend. Druga stvar koja nam je pomogla u rastu je bila orijentacija na prodaju preko našeg web shopa. Zbog korone smo se još u 2020. okrenuli tome i to se ispostavilo kao jako dobro, posebno uz dodatak oglašavanja preko interneta - dodao je Gajšak. 

Rast i potraga za investitorima

Tvrtka trenutno broji 23 zaposlenika u svom razvojno-proizvodnom pogonu u Zagrebu u Lučkom, a Gajšak ističe da imaju plan širiti tim i da su u porazi za novim kreativnim ljudima. Tim je prošle godine isporučio preko 17.000 paketa edukativnih STEM setova u 70 država diljem svijeta. Posebnost proizvoda leži u tome što se cijeli proces - od dizajna i razvoja, proizvodnje, ručne kontrole kvalitete i pakiranja - odvija upravo u Hrvatskoj.

U 2021. na tržište su lansirali čak četiri nova proizvoda: Jay-D (uradi-sam DJ mikseta), Wheelson (autonomi automobil), ByteBoi (edukativna uradi-sam retro igraća konzola) i Wacky robots (set od pet robota za učenje elektronike i lemljenja). Osim toga, najkompleksniji pothvat CircuitMessa od početka poslovanja 2017. godine svako je bila Kickstarter kampanja za CircuitMess Batmobile. Riječ je o licenciranom uradi-sam Batmobileu koji poučava djecu i odrasle elektronici i programiranju. 

Njihovu četvrtu kampanju je podržalo čak 2,427 kupaca te je prikupljeno prednarudžbi u vrijednosti od preko 388,000 američkih dolara (oko 2,5 milijuna kuna). Kickstarter crowdfunding kampanja za Batmobile je uspješno završila u prosincu 2021., a vrijdi spomenuti i da taj prihod nije ušao u poslovne rezultate za 2021. godinu.

Upravo je isporuka Batmobilea jedan od prvih planova za 2022. godinu., a osim toga tvrtka radi na novim proizvodima. Gajšak je također istaknuo da je osim nastavka rasta, u ovoj godini cilj privući nove investitore koji  će ih novčano podržati i poduprijeti njihov rast.

- Plan za iduću godinu je, naravno, i dalje rasti, ali još brže nego sada, što je prilično ambiciozno. Također, tražimo i pričamo s investitorima koji će nam pomoći stvoriti brend. No, krovna ideja nam i dalje ostaje ista. Dakle želimo postati velika i vodeća firma za stem edukaciju i mislim da smo svake godine sve bliže tome - zaključio je Gajšak.  

26. travanj 2024 16:50