Hrvatska
StoryEditor

Aleksić kazneno prijavio banke za udruženi zločinački pothvat protiv građana i države  

04. Listopad 2019.
Goran Aleksić, zastupnik stranke SNAGAfoto Ratko Mavar

Zastupnik Goran Aleksić izvijestio je javnost o svojoj kaznenoj prijavi protiv banaka koje su osuđene u kolektivnom slučaju franak.

Pravomoćna presuda u slučaju franak glavni je dokaz za pokretanje kaznenoga progona sljedećih banaka i odgovornih osoba u njima: Erste & Steiermärkische Bank d.d., Zagrebačka banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Addiko Bank d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., OTP banka d.d. pri čemu je OTP prijavljen i zbog kaznenoga djela Splitske banke d.d. koja je sada uklopljena u OTP banku d.d. i Sberbank d.d.

Aleksić smatra da su banke počinile kazneno djelo udruživanja u oligopol kroz svoju udrugu Hrvatska udruga banaka te su neizravnim dogovaranjem tržišnih uvjeta sustavno ugovarale nepoštene kredite s nepoštenom valutnom klauzulom CHF i nepoštenom kamatnom stopom.

- Anuiteti koji su plaćani bili su veći od 50 posto pa sve do 100 posto od zakonitih anuiteta u pojedinim razdobljima otplate. Zbog osiromašenja svih tih stotina tisuća obitelji pala je njihova kupovna moć, zbog čega je BDP unazad petnaestak godina manji za 15 do 25 milijardi kuna uslijed umanjene kupovne moći oštećenih potrošača, a zbog manjega BDP-a manji je bio i državni proračun 3 do 4 milijarde kuna – objasnio je Aleksić na konferenciji.

Prijavljene banke nisu niti nakon što je utvrđeno njihovo nezakonito postupanje s takvim postupanjem prestale, nego su i dalje primjenjivale nepoštenu kamatnu stopu u svim potrošačkim kreditima ugovorenim prije 10. siječnja 2013. U nepoznatome broju potrošačkih ugovora o kreditu i dan-danas te banke primjenjuju jednostrano određene kamatne stope.

- Očekujem da DORH svakako pokrene kazneni postupak jer se radi o velikoj šteti koje su banke nanijele građanima i državi. Ne mogu natjerati DORH da pokrene postupak, ali činjenice koje imamo su jasne. Jasno je da su banke ugovarale takve kredite, jasno je da bi građani taj novac, da su ga imali, i trošili, a samim time bio bi veći BDP i proračun. To je velika šteta koje su banke nanijele državi. Ne razumijem ni Hrvatsku Narodnu banku, niti državu kao takvu, ni izvršni ni zakonodavnu vlast koje to godinama gledaju i ništa ne poduzimaju. To je novac koji leži na cesti i koji treba pokupiti i dati hrvatskim građanima. Treba kazniti banke jer se za takve stvari u naprednim demokratskim zemljama banke kažnjava – rekao je Aleksić za Lider.

Aleksić je obuhvatio svojom prijavom razdoblje prije i poslije perioda ugovaranja CHF kredita, jer su banke nepoštene kamatne stope ugovarale u euro i kunskim kreditima sve do 10. siječnja 2013., čime su oštetile nekoliko stotina tisuća potrošača koji su ugovarali takve kredite. Nezakonitim povećanjima kamatnih stopa ostvarile su nezakonitu dobit samo na takvim kreditima od 5 do 10 milijardi kuna.

29. travanj 2024 15:10