Hrvatska
StoryEditor

Analiza HUB-a: Krediti i depoziti rastu, kvaliteta kredita je stabilna, a kamatne stope i dalje najniže u povijesti

01. Rujan 2021.

Hrvatska udruga banaka (HUB) u srijedu je objavila novo izdanje publikacije HUB Pregled 3/2021 'Krediti i depoziti rastu, kvaliteta kredita je stabilna, a kamatne stope i dalje najniže u povijesti'.

Krediti i depoziti kod banaka zabilježili su osjetno povećanje u toku 2021. godine. Rast je vođen stambenim kreditima koji su u bruto iskazu narasli po visokoj stopi od 15,2 posto od kraja lipnja 2020. do kraja lipnja 2021., uz stabilne udjele kunskih kredita i kredita s valutnom klauzulom. Ostali oblici kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini zabilježili su pad. Iznos prekoračenja po transakcijskim računima građana nalazi se u dugoročnom padu te je udjel ovih kredita u ukupnim kreditima kućanstvima smanjen sa 6,3 posto potkraj 2016. na 4,6 posto u srpnju ove godine.

Depoziti stanovništva rasli su po visokoj međugodišnjoj stopi od 8,4 posto u srpnju. Krediti također rastu, no depoziti rastu još brže, a omjer kapitala hrvatskih banaka dostigao je 25,4 posto što je povijesni maksimum i jedan od najviših omjera kapitalizacije bankarskih sustava u svijetu. Takav razvoj se ostvaruje u uvjetima razmjerno brze gospodarske normalizacije nakon recesije izazvane pandemijom, što se reflektiralo i u podacima o kakvoći kredita na kraju drugog tromjesečja. Loši krediti stanovništvu smanjeni su sa 7,2 na 7,1 posto, a poduzećima s 12,1 posto na 11,6 posto.

U skladu s općim trendom, pomični povrat na prosječno angažirani kapital hrvatskih banaka blago je povećan s 4,47 na 5,83 posto. Ovi podaci ukazuju na iznimne kapacitete banaka da odgovore na potražnju za kreditima čiji se pravi oporavak tek očekuje s obzirom na to da je prva faza razmjerno brzog izlaska iz recesije uglavnom financirana vlastitim sredstvima kućanstava i poduzeća.

Tome će pogodovati i trend kamatnih stopa. One su se u srpnju uglavnom nalazile ispod razine iz istog mjeseca prošle godine. Prosječna efektivna kamatna stopa na novoodobrene stambene kredite s valutnom klauzulom smanjena je s 2,98 posto u srpnju 2020. na 2,56 posto u srpnju 2021. Prosječna efektivna kamatna stopa na gotovinske kredite za ostale namjene koji se najviše odobravaju u kunama smanjena je s 5,67 na 5,29 posto u istom razdoblju. Neto kamatna marža banaka ostala je nepromijenjena oko 2,6 postotnih bodova, a međunarodne usporedbe uz pomoć statistike Europske središnje banke za lipanj ukazuju na mnoge kategorije kredita kod kojih se prosječne kamatne stope u Hrvatskoj nalaze bliže minimumu nego maksimumu za države članice koje su uvele euro.

Detaljnu analizu možete pronaći na Internet stranici HUB-a.

20. travanj 2024 14:39