Hrvatska
StoryEditor

Anamaria Burazin Eškinja: One stop shop koncept sve se češće integrira u trgovine

21. Listopad 2021.
Anamaria Burazin Eškinja, voditeljica Sobočan design studija

Pandemijsko vrijeme donijelo nam je brojne promjene u svakodnevnim radnim i životnim procesima. Tako su se promijenile i kupovne navike potrošača pa je online kupovina doživjela procvat, uz brojne dodatne pogodnosti za korisnike, poput besplatne dostave ili povrata artikala. Kako bi se fizički kontakt uslijed epidemioloških mjera smanjio na minimum, kako među kupcima, tako i u komunikaciji kupaca i osoblja, trgovine su sve više integrirale 'one stop shop' koncept, odnosno mogućnost da kupac sve što mu je potrebno pronađe na jednom mjestu, kaže Anamaria Burazin Eškinja, voditeljica Sobočan design studija.

U ukupnoj online trgovini, udio online trgovine hranom iznosi skromnih 5-8 posto. Razlog tako malom udjelu, osim vremena potrebnog za dostavu namirnica, je i navika da svježe namirnice još uvijek volimo opipati i vidjeti uživo, što je dokaz da je doživljaj, odnosno iskustvo fizičke kupnje nešto čega se većina ne želi odreći.

Na isti način na koji su se u posljednje vrijeme mijenjale naše navike, mijenjaju se i prodajni prostori. Maloprodajni lanci žele kupce vratiti u svoje prostore, a sami interijeri tih prostora trebaju biti fleksibilniji nego ikad, omogućiti brze i lake izmjene rasporeda polica, izmjene sezona i integraciju marketinških aktivnosti i digitalnih elemenata u interijeru. U samom planiranju tlocrta trgovine važno je unaprijed predvidjeti zone koje će kasnije služiti za interakcije s kupcem, aktivacije brendova i sezonske ponude. Kupci s prostorom komuniciraju na sve brojnije načine te su sve zastupljeniji i digitalni elementi pomoću kojih kupac može saznati nešto više o proizvodu, pronaći recept ili ocijeniti svoje zadovoljstvo kupnjom ili uslugom. Posebno je zanimljiv omnichannel koji se u ovom slučaju odnosi na fuziju online i offline iskustva kupovine.

U fizičkoj trgovini možemo okusiti online iskustvo pomoću raznih aplikacija povezanih s proizvodima ili interaktivnim elementima u prostoru, dok u online trgovini postoji sve više tehnologija kojima se želi dočarati iskustvo fizičke kupovine kao npr. virtual i augmented reality. Jedan od hibridnih modela kupovine su i click & collect pozicije na kojima kupac preuzima artikle koje je kupio putem online trgovine i dok su one većinom smještene izvan samih trgovina, zanimljivo je i njihovo pozicioniranje duboko u prostoru kako bi kupac i prilikom preuzimanja artikala doživio interijer te eventualno impulzivno posegnuo za još ponekim proizvodom.

Za razliku od javnih ili stambenih, kod projektiranja prodajnih prostora bitno je imati na umu da takav prostor osim što treba biti lijep i ugodan, treba i prodavati, odnosno biti komercijalan i osigurati povrat investicije te visoku profitabilnost. U procesu osmišljavanja i implementacije maloprodajnih prostora jako je važna suradnja te fleksibilnost svih partnera uključenih u proces nastajanja prodajnog prostora.

20. travanj 2024 04:47