Hrvatska
StoryEditor

[ANKETA] Treba li u potpunosti ukinuti PDV na donacije i kupnju robe od njih

20. Siječanj 2021.

Vlada je donijela Odluku o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom te se stoga primjenjuje poseban porezni tretman za donacije usmjerene stradalima.

Time je omogućeno darivanje onima koji su zahvaćeni elementarnom nepogodom, kako je i predviđeno Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o porezu na dobit, bez standardnog ograničenja. Pritom mislimo na to da se samo do dva posto prošlogodišnjih prihoda obveznicima u sustavu poreza na dobit i dohodak porezno priznaje kao rashod za donacije.

Ministar financija Zdravko Marić precizirao je kako se oslobođenje PDV-a za donacije odnosi samo na obveznike koji su u sustavu PDV-a, koji nemaju obvezu zaračunavanja i plaćanja PDV-a za donacije za Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju. Takve tvrtke imaju pravo odbitka pretporeza za svoje ulazne račune.

Uslijed razornog potresa bilo je i za očekivati da se proglasi katastrofa te da se primijene takva pravila što se donacija tiče koja tvrtkama daju mogućnosti da doniraju više. No, to nije sve što Vlada može učiniti što se tiče donacija.

- Mi se zalažemo za to da se roba kupljena od novca koji je prikupljen kao donacija građana i tvrtki u humanitarnim akcijama oslobodi poreza. Ako sada udruga koja je prikupila sredstva kupuje robu, na kupljenu robu će platiti i PDV koji će dobavljač uplatiti u proračun, tako da će 20 posto doniranih sredstava završiti kao donacija Republici Hrvatskoj. Ono što smatramo da je nužno je takvu nabavku robe osloboditi od PDV-a na način da se za kupljenu i isporučenu robu Ministarstvu financija ispostave fakture s obračunatim PDV-om, te da nakon potvrde i odobrenja faktura Ministarstvo financija izvrši povrat uplaćenog PDV-a na račun humanitarne akcije, kako bi se taj iznos mogao iskoristiti u svrhu akcije - obrazlaže Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) također smatra da je potrebno ukinuti oporezivanje porezom na dodanu vrijednost ne samo za donacije stradalima od potresa već i na sve donacije. Prema njihovom mišljenju, neprofitne organizacije koje provode humanitarne akcije (pomoć ustanovama i fizičkim osobama) trebalo bi osloboditi PDV-a prilikom nabave roba i usluga, a obrte, OPG-ove, trgovačka društva, zadruge i samostalne umjetnike trebalo bi osloboditi PDV-a prilikom isporuka roba i usluga.

- Osim što smatramo da bi ovo dodatno potaknulo poduzetnički sektor na doniranje, ovime bi i država mogla dati doprinos tome. Hrvatska obrtnička komora na raspolaganju je svim nadležnim ministarstvima kako bi se postojeći zakonski okviri, u što je moguće kraćem vremenskom roku, prilagodili potrebama svih građana - poručuju iz HOK-a.

Što vi mislite, treba li donacije potpuno osloboditi PDV-a? Odgovorite nam u anketi.

11. travanj 2024 21:16