Hrvatska
StoryEditor

Bez njih se ne može - ovo su stupovi hrvatskoga gospodarstva 

13. Studeni 2019.
Lider naslovna

Prvi puta tjednik Lider izdao je specijal - Bez njih se ne može: stupovi hrvatskoga gospodarstva. Iz podataka Liderovih 1000 najvećih i 500 najboljih te dodatnim redakcijskim 'mekim' kriterijima poput njihova utjecaja na poslovno okružje i uzimajući u obzir ukupnu važnost za hrvatsko gospodarstvo, u specijalu odajemo priznanje izvrsnima, kompanijama na kojima počiva hrvatsko gospodarstvo.

Uza sektorske analize, otkrijte tko su Liderovi najbolji promotori Hrvatske, izvrsni poslodavci, koji su to sektorski prvaci, javni i tajni aduti, ulagači, skakači uvis, tko su najveći i najbolji, tko ima najveću imovinu, a tko su najveći izvoznici, dobročinitelji, najpropulzivniji proizvođači, napredni početnici i poslovni anđeli.

Izvrsno posluju, inovativne su, izvoze, zapošljavaju velik broj radnika, dobitnice su mnogih nagrada i u najboljem svjetlu predstavljaju hrvatsko poduzetništvo, pamet i znanje na domaćem i stranom tržištu. Riječ je o kompanijama čiji se godišnji prihod pojedinačno mjeri u nekoliko milijardi kuna. O kojim se kompanijama radi, piše Kata Pranić

Pročitajte tko su sektorski prvaci, tko su uzorne kompanije u energetici, financijskoj, uslužnoj i prehrambenoj industriji, tehnologiji, trgovini, turizmu, zdravstvu. Piše Ksenija Puškarić. 

Među deset su najbogatijih tvrtki prema imovini banke i državna poduzeća. Za banke možemo reći da svojim podacima ne remete stanje u gospodarstvu, ali kad su državne kompanije u pitanju, onda bi nam to moglo govoriti da je realni sektor još u zaostatku za državnim. Ili možda ne bi, pita se Edis Felić.

Zahvaljujući startupovima poduzetništvo je postalo jako 'kul' i sve je više onih koji su neformalno radno okružje i mogućnost da, barem u teoriji, relativno brzo naprave nešto veliko pretvorili u poduzetnike novog doba. Za početak svakako je potrebno imati originalnu ideju i osmisliti nešto čega nedostaje na tržištu, ali to ni u kojem slučaju nije dovoljno da biste slijedili primjer Mate Rimca i njegovih Rimac Automobila, vodnjanskog Infobipa ili zagrebačkog Nanobita i da se s vremenom od startupova pretvorite u neke od najuspješnijih hrvatskih kompanija. Vedran Harča piše što vam sve treba. 

17. travanj 2024 21:32