Hrvatska
StoryEditor

‘Bez obzira na pandemiju i izazove pred nama, moramo raditi na reformama i prilikama za investiciju‘

18. Prosinac 2020.
Ivan Ergovic, predsjednik Uprave Nexe grupe Photo: Josip Regovic/PIXSELLfoto Pixsell
Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE Grupe

Godinu na izmaku pamtit ćemo još jako dugo po borbi s koronavirusom, „novonormalnim“ promjenama u životu, ali i naporima gospodarskih subjekata da u tim nepredviđenim okolnostima uz povremene zabrane i ograničenja rada prežive i realiziraju barem dio zacrtanih ciljeva za ovu i predstojeću godinu.

Prednost je ubrzana digitalizacija kojoj smo ove godine svjedočili i koja sigurno olakšava poslovanje, no oporavak svjetskog, pa ni hrvatskog gospodarstva sigurno neće biti lagan ni brz. Zato ovu krizu moramo iskoristiti kao povijesnu priliku da svi zajedno, Vlada i poduzetnici, sjednemo za stol i krenemo s nužnim reformama koje se zaziva godinama. Ukidanje parafiskalnih nameta i smanjenje ostalih nameta, manje administrativnih barijera te svega onog što svakodnevno guši poduzetničke inicijative su prioriteti kako bi se tako rasterećeno gospodarstvo u potpunosti posvetilo razvoju poslovanja. Uz te reforme možemo očekivati nove prilike, brži oporavak gospodarstva, rast konkurentnosti, ulagačkih aktivnosti, poslovnog optimizma...

Kao članici Europske unije, kroz novi dugoročni proračun od 2021. do 2027. godine, otvaraju nam se brojne mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja kroz EU fondove i to je prilika koju svi moramo iskoristiti. Nužno je prepoznati važnost porasta privatnih ulaganja kroz EU projekte, promjenu omjera korisnika sredstava iz europskih programa financiranja u korist privatnog sektora, stimulirajući projekte koji daju maksimalan efekt zapošljavanju i razvoju, projekte koji će ostvarivati novu dodanu vrijednost.

Uz zajedničke napore sigurno možemo napraviti pozitivne iskorake koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, rasta broja poduzetnika i ukupnoga gospodarskog i društvenog razvoja.

Zaključno, trenutno se govori o Vladinim mjerama pomoći za gospodarstvo u idućoj godini, koje su neosporno nužne i potrebne za sve one kojima je zbog borbe s aktualnom pandemijom djelomično ili u potpunosti onemogućen rad, međutim ne smijemo propustiti prepoznati važnost ovog trenutka za nužne reforme i investicije koje će nam svima, s pandemijom ili bez nje, unaprijediti poslovno okruženje i stvoriti pretpostavke za rast hrvatskog gospodarstva.

23. travanj 2024 08:24