Hrvatska
StoryEditor

Bitcoin ‘kitovi‘ - Elita koja može utjecati i manipulirati valutom

19. Kolovoz 2021.
bitcoin whale

Dok kriptovalute teoretski pomažu olakšati jednake uvjete za pojedince, u blockchain mrežama kao što je bitcoin, neki pojedinci imaju veću prednost i utjecaj od drugih, a to su tzv. kitovi (whales).

Bitcoin kitovi su pojedinci ili entiteti koji drže dovoljno bitcoina da utječu ili čak manipuliraju vrijednošću valute.

Prema podacima BitInfoChartsa, 10 najvećih bitcoin novčanika posjeduje 6 posto ukupnog bitcoina u optjecaju, što predstavlja otprilike 50 milijardi dolara, dok prvih 100 novčanika drži gotovo 15 posto ukupnog bitcoina što prema trenutnim cijenama iznosi oko 124 milijarde dolara.

Kako bi se u većini slučajeva pokušalo shvatiti kretanje cijena bitcoina, važno je pobliže saznati tko su ti bitcoin kitovi i kako djeluju.

Tko su neki od kitova?

Bitcoin adrese pružaju korisnicima određenu anonimnost. Stoga, otkrivanje identiteta utjecajnih  novčanika, iako nije nemoguće, nije uvijek lako. Međutim, bitcoin kitovi mogu se podijeliti u četiri opće skupine.

Kripto mjenjačnice

Mjenjačnice kriptovaluta konstantno su povećavale svoje volumene trgovanja tijekom godina, što ih čini jednim od najvećih centraliziranih vlasnika bitcoina. To čine kako bi povećali svoju likvidnost i omogućili više transakcija. Analiza TokenAnalysta iz 2019. godine pokazala je da je oko 6,7 posto bitcoina u optjecaju zadržano na novčanicima u vlasništvu mjenjačnica. Kao dokaz, četiri od šest najvećih bitcoin novčanika pripada Binanceu, Bitfinexu i OKEx-u.

Institucije

Ova se kategorija može podijeliti u druge skupine, kao što su profitna društva i fondovi koji predstavljaju akreditirane ulagatelje. Jedan od najvećih vlasnika bitcoina je digitalni upravitelj imovinom Grayscale, podružnica Digital Currency Group. Posjeduje bitcoin vrijedan 29 milijardi dolara, što je više od 3 posto trenutne tržišne kapitalizacije. Sa 654.600 bitcoina u vlasništvu, Grayscale Bitcoin Trust najveći je bitcoin fond na svijetu.

Pojedinci

Nekoliko istaknutih pojedinaca kupilo je bitcoin u ranim danima, kada je cijena bila mnogo niža nego danas. Vjeruje se da su osnivači kripto mjenjačnice Gemini, Cameron i Tyler Winklevoss uložili 11 milijuna dolara u bitcoin u 2013. godini, po cijeni od 141 dolara. Time bi njihova imovina, oko 78.000 bitcoina, danas vrijedila oko 3,5 milijardi dolara. Američki venture kapitalist Tim Draper kupio je 29.656 bitcoina po cijeni od 632 dolara po komadu na aukciji američke šerifske službe. Njegova riznica vrijedi preko milijardu dolara. Osnivač i izvršni direktor Digital Currency Group Barry Silbert prisustvovao je istoj aukciji i kupio 48.000 bitcoina, sada vrijednih 2 milijarde dolara.

Satoshi Nakamoto

Bitcoinov pseudonimni tvorac, Satoshi Nakamoto, zaslužuje vlastitu kategoriju. Vodeći istraživač kriptovaluta Sergio Demian Lerner procijenio je da je Nakamoto vjerojatno izrudario više od milijun bitcoina između siječnja i srpnja 2009. Iako ne postoji niti jedan novčanik koji posjeduje milijun bitcoina, koristeći Lernerovo istraživanje možemo vidjeti da od prvih 1,8 milijuna prvih stvorenih bitcoina, 63 posto nikada nije sudjelovalo u transakciji. Ako Nakamoto doista posjeduje tu enormnu količinu, njegovo bogatstvo bi vrijedilo više od 40 milijardi dolara.

Međutim, nisu svi kitovi poznati. Većina, kao i Satoshi, su anonimni i pasivni. Zapravo, 64 od 100 najvećih adresa još nisu povukle ili prenijele bitcoin, uključujući Binanceov cold novčanik s 288.126 BTC (13 milijardi dolara).

Što se događa kada kitovi trguju?

S obzirom na značajnu koncentraciju bogatstva kitova, velike narudžbe za kupnju ili prodaju mogu uzrokovati volatilne efekte. To je nešto što tvrtke žele izbjeći prilikom velikih kupnji, da ne bi uzrokovale rast cijene dok još kupuju. Uzmimo za primjer MicroStrategy, javnu tvrtku koja posjeduje 105.000 bitcoina (4,7 milijardi dolara).

Izvršni direktor MicroStrategya Michael Saylor izjavio je kako je tvrtka koristila 'strategiju makro kupnje' u kojoj je kupila gotovo 20.000 bitcoina u tisućama malih transakcije. Prema Sayloru, tijekom jedne kupnje tvrtka je trgovala neprekidno 74 sata, izvršavajući 88.617 transakcija. Unatoč namjerno malim transakcijama, tvrtka je bila spremna kupiti između 30-50 milijuna dolara imovine u nekoliko sekundi ako cijena bitcoina padne za 1 do 2 posto.

Dok velike narudžbe za kupnju mogu brzo povećati cijenu, velike prodajne narudžbe čine suprotno. Ako prodavači pokušaju pretvoriti svoje bitcoine u gotovinu ili alternativne valute, nedostatak likvidnosti zajedno s većom veličinom transakcije može stvoriti pritisak na cijenu bitcoina. To može dovesti do veće rasprodaje jer mali ulagači paničare i slijede taj primjer.

Kako točno kitovi obavljaju transakcije?

Kitovi mogu koristiti nekoliko metoda za trgovanje, a svaka metoda pruža određeni uvid u tržišne uvjete. 

Over the counter (OTC)

OTC, ili off-exchange trgovanje, uključuje bilateralni ugovor u kojem se kupac i prodavatelj dogovaraju o tome kako izvršiti buduću trgovinu. Investicijske banke obično se bave i OTC poslovima izravno sa svojim klijentima za velike transakcije. Nekoliko kripto mjenjačnica, kao što su Huobi i Binance, nude OTC stolove za povezivanje kupaca i prodavača visoke neto vrijednosti prema njihovim preferiranim uvjetima. Međutim, ti su poslovi sami po sebi privatni. Sudionici u OTC poslovima podliježu sporazumima o anonimnosti informacija.

Wallet to wallet

OTC transakcije između kitova obično se odvijaju u transakcijama između novčanika. Budući da OTC trgovine ovise o privatnosti i ne zahtijevaju likvidnost od burzi, učinci na tržišne cijene općenito nisu toliko istaknuti. Obično transakcije između novčanika ne privlače veliku pažnju dok ih sustavi poput Whale Alerta javno ne objave. Ove transakcije općenito imaju zanemariv kratkoročni utjecaj na cijene jer razlog slanja nije često jasan.

Wallet to exchange

Zbog znatne likvidnosti koju mnoge mjenjačnice mogu pružiti, prijenosi između novčanika i mjenjačnica (ili priljevi) temeljni su dio kripto tržišta. Svaki veći prijenos bitcoina na poznati novčanik mjenjačnice obično se podudara s namjerom prodaje ili trgovanja. Tvrtke za analizu on-chain podataka, kao što je Glassnode, prate takva kretanja iz novčanika koji sadrže najmanje 1.000 bitcoina. Iako nije tipičan, priljev sredstava ili depozit od nekoliko stotina milijuna dolara (u bitcoinu) mogao bi uplašiti dnevne trgovce, stvoriti nenamjeran pritisak prodaje i time negativno utjecati ili uzrokovati privremeni pad cijene.

Exchange to wallet

Kao što mogu pružiti veću sigurnost, kitovi mogu pohraniti svoju imovinu u cold novčanike, hardverske uređaje koji nisu povezani s internetom. Odljev bitcoina iz mjenjačnica u cold novčanike može rezultirati povećanjem cijene jer se sve više bitcoina uzima iz optjecaja, čime se povećava potražnja. Međutim, ako bi se veliki odljev stablecoina preselio iz mjenjačnica u novčanike, to bi moglo ukazivati na to da kitovi smatraju tržišne uvjete nepovoljnima ili nestabilnima, te preferiraju pouzdaniju alternativu u kratkom roku. 

Exchange to exchange

Kada kitovi sudjeluju u transakcijama mjenjačnica, to je često zbog arbitraže, tj. iskorištavanja malih razlika u cijeni na svim tržištima. Male varijacije u cijeni bitcoina obično ne bi motivirale dnevne trgovce, ali budući da kitovi kontroliraju mnogo veće količine, mogu ostvariti pozamašne prinose.

Zbog neregulirane prirode kripto tržišta, kitovi mogu koristiti velike narudžbe za kupnju/prodaju kako bi manipulirali tržišnim raspoloženjem, na primjer, stvaranjem velikih, nerealnih naloga za prodaju kako bi cijene bile umjetno niske ili stvaranjem velikih narudžbi za kupnju kako bi privremeno napuhali cijenu.

Ipak, unatoč sporadičnim promjenama cijena ili kratkoročnim kretanjima na tržištu uzrokovanim potezima kitova, kako se usvajanje i zrelost na globalnom tržištu kriptovaluta povećava, te kako cijena raste, bitcoin će dugoročno sve manje ovisiti o kitovima.

25. travanj 2024 18:30