Hrvatska
StoryEditor

Biznismeni koji svoj kapital vole ‘pretočiti’ u vino

27. Rujan 2021.
Miodrag Borojević

Prema pričama vinara, ove godine zbog povoljnih klimatskih uvjeta možemo očekivati vrlo dobar urod grožđa, odnosno uskoro uživati u jako dobrom vinu.

No ovogodišnja berba ima još neke specifičnosti. Hrvatski vinogradi imaju nove investitore kojima je ovo prva berba, a koje poznajemo od ranije iz sasvim drukčijih poduzetničkih i menadžerskih priča. Radi se poduzetnicima koji se bave sasvim drukčijim djelatnostima, ali su svoj kapital odlučili 'pretočiti u vino', odnosno od njega napraviti obiteljski biznis. I sva trojica su na neki su način, sasvim slučajno, povezana s bivšim Agrokorom, današnjom Fortenova grupom.

Nedavno je Lider pisao o poduhvatu Marka Vojkovića, vlasniku tvrtke Emporion i bivšem čelniku nekadašnjeg adriatica.neta koji je bio u vlasništvu Agrokora. Vojković se upustio u revitalizaciju obiteljskog biznisa na otoku Visu, u proizvodnju vinskih sorti plavac i vugava, pod brendom Vislander.

Izlaskom iz vlasništva Fortenova grupe, Mladina plus dobila je priliku postati vrlo respektabilna hrvatska vinska priča, a novi vlasnik, Žara Malić, ujedno vlasnik tvrtke Pago Croatia koja je u veljači s Fortenovom potpisala ugovor o preuzimanju Mladine, trenutno vrlo ambiciozno radi na uzgoju premium sorti vina na obroncima Plešivice.

Bivši član Upravnog odbora Fortenove Miodrag Borojević se pak odlučio na ulaganja u vinograde u Erdutu, gdje je sa svojim partnerom iz Rusije, ujedno predsjednikom Nadzornog odbora Jadranka d.d. sa Malog  Lošinja, Krešimirom Filipovićem, uložio u proizvodnju vina i novu tvrtku Royal Hill koju vodi njegov sin Mateo Borojević.

Pokojni otac Miodraga Borojevića je u Erdutu kupio zemljište za uzgoj vina, a Borojević je nedavno odlučio proširiti vinograde. Najprije su partneri kupili 35 hektara vinograda od Iuris vinarije i potom dokupili još 12 hektara, tako da Royal Hill trenutno u vlasništvu ima 50-ak hektara, što već spada u kategoriju ozbiljne proizvodnje.

Do sada su se o vinogradima brinuli Erdutski vinogradi d.o.o. koji  su obrađivali, održavali vinograde i brali grožđe, dok se paralelno radilo na dizajnu boce Royal Hill i nabavci opreme i nove tehnologije za proizvodnju.

- U vinarstvo sam ušao iz emotivnog i entuzijastičnog razloga jer sam odrastao na tom području pa sam želio sam uložiti u taj kraj. Sa svojim sinom, s kojim surađujem na još nekim projektima u nekretninskom biznisu trenutno učim o vinarstvu, naš cilj je na minimalnom prinosu dobiti s maksimalnu kvalitetu po hektaru. U tijeku je i natječaj za idejno projektno rješenje gradnje nove vinarije koja će se prostirati na parceli veličine četiri hektara, a osim vinarije planiramo napraviti i kušaonu, restoran i nešto smještajnog kapaciteta. Želimo napraviti najbolje vino u Hrvatskoj i regiji i paralelno upisati naš projekt na turističku kartu Slavonije i Baranje, kao mjesto koje se mora posjetiti – priča Miodrag Borojević koji uskoro planira posjetiti Francusku, odnosno vinarije obitelji Rothschild koja se bavi uzgojem vina, kako bi stekli i obogatili znanje o vinarstvu.

- Tko se bavi ovim poslom zna tu nema velike zarade, ali ovaj projekt nismo napravili radi novca već dobre obiteljske priče koja će trajati, biti samoodrživa te podići vrijednost Erduta – kaže Borojević.

Osim vina, tvrtka Royal Hill proizvodi i razna ulja od lješnjaka, badema, konoplje, suncokreta i sl., koja će se u prodaji naći pod brendom Bio Hill.

Prva boca vinskog brenda Royal Hill napunjena je ove godine, a u Erdutu će se proizvoditi uglavnom crna vina, pinot od kojeg se radi rose i blanc de noir, bijelo vino koje se radi od crnog pinota, kao i standardne sorte merlot, cabarnet sauvignon te nešto chardonneya. – Imat ćemo sve skupa desetak etiketa kvalitetnog i vrhunskog vina koje će prirodno odležavati u bačvama te 'bordošku kupažu'. Ove smo godine proizveli rosé i pinot noire, dok su ostala na odležavanju, a u planu je i proizvodnja pjenušavih vina – najavio je Borojević.

Godišnji kapacitet proizvodnje je između 350 i 400 tisuća boca. Prošle je godine na 35 hektara proizvedeno 270 tisuća, a ove se planira 370 tisuća boca. Vina će se distribuirati u maloprodajnim lancima i Horeca kanalu i već lani je Royal Hill bio u ponudi na Malom Lošinju. Naime, Jadranka d.d, osim što u portfelju ima hotele i restorane, na otoku ima i maloprodajni lanac trgovina. S obzirom na to da je Borojević dugo godina bio prvi čovjek maloprodajnih lanaca na globalnim tržištima, s plasmanom ne bi trebalo biti problema.

Još prije 20-ak godina pridružio se Schwarz grupi, odnosno Kauflandu nakon njegovog ulaska na hrvatsko tržište. Vodio je operacije i bio odgovoran za poslovanje Kauflanda u u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj. Na poziciju izvršnog direktora trgovačkog lanca Rewe u Italiji došao je 2013. godine. Pod njegovim vodstvom, osnovana je platforma za prodaju voća i povrća za cijelu Europu i pokrenut projekt proizvodnje privatnih robnih marki za više od 400 prodajnih mjesta diljem Italije. Prije dolaska u Fortenovu,  radio je na vodećoj funkciji u jednom od najvećih ruskih maloprodajnih lanaca O’Key, koji zapošljava oko 35 tisuća radnika.  Jedan šleper Royal Hilla već je otišao za Rusiju, a u tijeku su pregovori sa distributerima na britanskom, skandinavskom, češkom tržištu te dalekoistočnima poput Singapura, Koreje i Kine.

- Ne mislimo se 'gurati' u segment jeftinih vina koja se prodaju po dva eura već ciljamo na premium segment, što iziskuje i ulaganja u marketing. – dodaje Borojević.

Investicija u erdutske vinograde do sada je iznosila između 15 i 20 milijuna kuna, a za gradnju nove vinarije trebat će dodatnih 30-ak milijuna, za što se Borojević namjerava prijaviti za 'vinsku omotnicu' Ministarstva poljoprivrede, s time da sada maksimalne potpore iznose 50 posto i tri milijuna eura.

Za kvalitetu vina brine se Ivona Jeličić, jedna od najuglednijih enologinja u Hrvatskoj koja je ovog ljeta postala konzultantica Royal Hilla, a direktor marketinga i prodaje je Tino Anđić, sa dugogodišnjim iskustvom u kreativnim industrijama i marketingu.

Borojevićevi planovi vrlo su slični onima Žare Malića, samo na suprotnom kraju Hrvatske - nove sorte, vrhunski enolozi, vinska omotnica, premium segment, moderna vinarija, francuski uzori, izvoz i sl.

Žara Malić je poznat je u gastro-enološkim krugovima kao distributer vrhunskih vinskih etiketa i Pago sokova, međutim, kao poduzetnik se vrlo rijetko pojavljivao u javnosti. Pago Croatia gasi sve dosadašnje brendove i gradi novi – Erdoro

Njegovu vinsku priču pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

24. travanj 2024 20:06