Hrvatska
StoryEditor

Borci za prava poduzetnika (10): Davorin Štetner i Poslovni anđeli - investitori i lobisti za investicije

23. Veljača 2020.
Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a

Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE osnovana je 2008. godine i od tada njezini članovi promiču poduzetništvo i investicije te ukazuju na probleme koji muče čitavo gospodarstvo. Na čelu udruge od 2015. je vrlo agilni Davorin Štetner.

- Primarni cilj je identificirati što više kvalitetnih startup projekata te investicije u njih. Sekundarni cilj je utjecati na poboljšanje uvjeta za poduzetnike jer smatramo kako je to preduvjet za više ideja i prilika za ulaganje.

Od 2015. je CRANE višestruko povećao članstvo, ušli su u sastav mnogih tijela i savjeta. Lani je CRANE je uz Ministarstvo rada i HANFU sukreirao zakon koji omogućava mirovinskim fondovima ulaganja u visoko rizične projekte. Time smo, kaže Štetner, oslobodili oko 120 milijuna kuna za ovu namjenu. Investirali su u desetke kvalitetnih startupa od kojih neki ostvaruju zavidne rezultate na stranim tržištima, organizirali najveću startup konferenciju u povijesti Hrvatske 'EBAN Winter University 2016' te preko 30 besplatnih startup srijeda s ukupnom posjećenošću od preko 4000 posjetitelja.

Sam Štetner postao je član Upravnog odbora EBAN-a, najjače svjetske organizacije poslovnih anđela.

Kompletan tekst o najagilnijim borcima za prava poduzetnika možete pročitati u digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera od 14. veljače 2020.

27. travanj 2024 07:24