Hrvatska
StoryEditor

Boris Poljak: Izbrusila se proizvodnja brusnih materijala i bez domaćih sirovina

08. Kolovoz 2021.
Boris Poljak, osnivač Pobisa
Osnovan prije pet godina, Pobis, tvrtka koja proizvodi i prodaje brusne materijale za sve industrijske grane, u pandemijskoj 2020. rastao je za više od 35 posto u odnosu na godinu prije. U novome petogodišnjem ciklusu prihod bi mu trebao rasti za više od dvadeset posto na godinu, a znatno bi se trebao povećati i izvoz, čemu će pridonijeti otvorenje novoga proizvodnog i upravnog poslovnog prostora u Koprivnici

Novi poslovni pogon vrijedan oko četiri milijuna kuna otvorila je koprivnička tvrtka Pobis koja proizvodi brusne i polirne materijale i koju je prije pet godina osnovao inženjer Boris Poljak. U kategoriji je malih tvrtki i izvozi dvadeset posto proizvodnje, a Poljak očekuje da će ove godine zadržati trend rasta, koji je veći od dvadeset posto na godinu, i višestruko povećati izvoz upravo zahvaljujući novom pogonu.

Prije nego što je postao poduzetnik, Poljak je dvanaest godina radio na voditeljskim poslovima u tvrtki koja se bavila sličnom proizvodnjom. Iako je namjeravao postati vještak cestovnih prometnih nesreća te je uza studij strojarstva završio i studij prometnih znanosti, prihvatio je posao kad mu se otvorila prilika za prodaju brusnih materijala u tvrtki u kojoj je obavljao srednjoškolsku stručnu praksu na izradi alata za proizvodnju brusnih i polirnih materijala, što ga je odvelo u poduzetništvo. Nakon samo šest mjeseci rada postao je voditelj zadužen za prodaju, nabavu, razvoj novih proizvoda i nadgledanje proizvodnje. Na tom poslu ostao je do osnutka vlastite tvrtke.

– Razlog zbog kojega sam ovako iskoračio bili su nejasni dugoročni ciljevi vlasnika koji su sve investicije usmjerili u druge biznise, a onaj s brusnim materijalima ostavljen je na milost i nemilost tržišnim uvjetima. Odlučio sam krenuti novim putom pa sam s njemačkim poduzećem Hermes Schleifmittelom, koje je bilo dugogodišnji dobavljač sirovina tvrtki u kojoj sam radio, dogovorio suradnju i otvorio svoju tvrtku, čiji sam jedini vlasnik. Početkom 2016. napravili smo detaljan petogodišnji plan i krenuo sam od nule, a danas je Pobis ispunio sve planirano i postao vodeća tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom i prodajom brusnih materijala za sve industrijske grane – kaže Poljak.

Budući da u Hrvatskoj nema sirovina za tu vrstu djelatnosti, suradnja s Hermes Schleifmittelom bila je iznimno važna jer je riječ o dobavljaču više od 85 posto sirovina potrebnih za proizvodnju brusnih materijala. Podupro je Pobis u pravodobnoj isporuci proizvoda po povoljnim uvjetima i pružio mu svu tehničku potporu potrebnu za uvođenje proizvoda.

– Većina kupaca s kojima sam radio u bivšoj tvrtki podržala je moju ideju i počela kupovati Pobisove proizvode. Snažno me podupro i poduzetnički inkubator davši mi vrlo povoljan najam poslovnog prostora, a dobio sam i svestranu pomoć prijatelja u raznim fazama razvoja te u najmu prvog skladišta – navodi.

U obrtni kapital uložio je svu ušteđevinu i pozajmice, ali bankovni kredit nije tražio. U početku je sve radio sâm i svake je godine povećavao broj zaposlenih pa danas ima šest stalno zaposlenih i jednoga radnika na nepuno radno vrijeme. Uskoro će se povećati i njihov broj – najprije za tri, a zatim prema potrebi. Plan je zaposliti voditelja proizvodnje i dva radnika, a bude li sve teklo prema planu, vrlo brzo bit će organiziran rad u dvije smjene te će mu trebati još dvojica-trojica radnika.

Ulaganje u proizvodnju

Proizvodnju je, prisjeća se, u početku organizirao u suradnji s kooperantima koji su prema njegovim uputama izrađivali proizvode. Sada, na početku novoga petogodišnjeg ciklusa, predviđeno je veliko ulaganje u vlastite proizvodne kapacitete. Tvrtka je 2020. ostvarila prihod od 7,9 milijuna kuna, dva milijuna kuna veći nego 2019., a neto dobit iznosila je više od 1,2 milijuna kuna.

– U ovome petogodišnjem razdoblju Pobisov bi godišnji prihod prema dosadašnjoj inerciji trebao rasti za više od dvadeset posto – kaže Poljak.

Njegova tvrtka ima više od petnaest tisuća artikala. Riječ je o petstotinjak različitih proizvoda svrstanih u nekoliko skupina: brusne trake, kolutovi, diskovi, prstenovi, role, spužvice, arci, kolutovi za poliranje i polirne paste, žičane četke, razni nosači i adapteri, alati i oprema za vibropoliranje te ostali strojevi i oprema za brušenje i poliranje. Većinom su namijenjeni industriji i gotovo da nema proizvodne grane ili uslužne djelatnosti koja ne treba Pobisove proizvode: drvna industrija i stolarija, metalska industrija, bravarija, procesna i prehrambena industrija, staklarska, kožarska, avioindustrija i autoindustrija, brodogradnja i medicinska industrija.

– U Hrvatskoj imamo više od tri tisuće kupaca i proizvode plasiramo po regiji s pomoću lokalnih distributera kojima smo tehnička potpora. Vrlo brzo ćemo uz vlastitu proizvodnju otvoriti nova tržišta i višestruko povećati udio izvoza – ističe Poljak.

Oprez sa zaduživanjem

Ističe da zbog korištenja uslugama distributera, ali i različitim kanalima dobavnih lanaca, na izravni izvoz na strana tržišta otpada 20 posto od ukupne prodaje namijenjene izvozu.

– Povećanju izvoza pridonijet će otvorenje novoga proizvodnog i upravnog poslovnog prostora ukupne površine od 750 četvornih metara, koji je sagrađen za manje od godinu dana. Zemljište na kojem je podignut Pobisov poslovni objekt prostire se na 3700 četvornih metara i kupljeno je na javnom natječaju Grada Koprivnice. Zemljište i gradnja stajali su ukupno oko tri milijuna kuna, a još milijun kuna uloženo je u strojeve i opremu za proizvodnju, koja bi trebala početi do kraja godine.

– Gradnju poslovnog objekta većinom sam financirao vlastitim novcem, a manji dio HBOR-ovim kreditom. U međuvremenu smo s mađarskim partnerom prošli na europskom natječaju za podizanje prekogranične suradnje 'B Light'. Projekt ukupno vrijedi 160.000 eura za svaku stranu, od čega je nepovratno 120.000 eura. Tim novcem financirat ćemo nabavu nekih strojeva te opremu za skladištenje i prekrcaj robe. Projektni je cilj razviti još bolje i kvalitetnije proizvode, točnije brusne trake namijenjene stranim tržištima u jadranskoj regiji, ali i Mađarskoj, Austriji, Italiji... – kaže Poljak.

Pobis dosad nije tražio novac iz europskih fondova. Tek ove godine ponuđen je prvi projekt koji pokriva digitalizaciju i zelenu tranziciju te kojim bi mogao pokriti troškove. No da su u tvrtki čekali, objekt ne bi bio gotov i izgubili bi najmanje dvije godine. Poljak je oprezan sa zaduživanjem; stupanj tvrtkine zaduženosti vrlo je malen jer sve obveze plaća u roku od 15 dana ili predujmom.

–​ Pobis je stabilna tvrtka. Dosad sam sav zarađeni novac uložio u njegov rast i razvoj. Sve troškove detaljno pratim i analiziram, a dobit svake godine reinvestiram. Ne trošim ni na što što nije povezano s tvrtkinim dugoročnim ciljevima – kaže Poljak ističući da je Pobis unatoč pandemiji 2020. porastao za 35 posto u odnosu na pretprošlu godinu.

20. travanj 2024 15:25