Hrvatska
StoryEditor

Branko Roglić: Rast na Doing Businessu nije toliki razlog za veselje, pa Sjeverna Makedonija je ispred nas!

24. Listopad 2019.
foto Ratko Mavar

Hrvatska je nastavila s poboljšavanjem svojih poslovnih propisa te hvata korak s najboljim regulatornim praksama u svijetu. Ove godine Hrvatska je zauzela 51. mjesto na ljestvici lakoće poslovanja, dok je protekle godine bila 58.

Iako je u godinu dana Hrvatska napravila skok od sedam mjesta, naši poduzetnici nisu pretjerano oduševljeni.

Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Orbica, smatra da je bilo kakav napredak dobar, ali da nam trenutno taj podatak ne predstavlja nešto zbog čega se možemo pretjerano veseliti.

- Bitan je taj trend, ako se on nastavi onda ćemo moći pričati o nekom uspjehu. Treba pričekati sljedeće izvješće i vidjeti je li došlo do preokreta u trendu. Ovog trenutka teško je reći da smo uspjeli nešto napraviti – smatra Roglić, pa dodaje kako podatak da je Sjeverna Makedonija zauzela 17. mjesto zvuči jako loše za Hrvatsku.

Osnivač PIP-a, Ivan Bračić pozdravlja ovaj mali napredak Hrvatske te kaže kako nije svejedno kako nas svijet vidi, a gleda nas i putem ovakvih izvještaja.

- Ovakvim listama se u svijet šalje svijest o tome kakvi smo mi kada je poslovanje u pitanju, kakvo smo društvo i kakav je ambijent za poduzetništvo, ulaganja i investicije. Svaki napredak je dobar, ali on je premali i smatram da smo nakon toliko godina koliko imamo samostalnu državu trebali brže napredovati - kaže Bračić.

Dodaje da se vidi napredak i da instutucije rade svoj posao u poboljšavanju poduzetničke klime, ali da je brzina kojom se to radi izrazito mala i da se odluke donose presporo.

24. travanj 2024 12:57