Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere (15): Osatina Grupa tjedno otpremi 70 šlepera voća, povrća i gljiva

24. Srpanj 2020.
U prvih 6 mjeseci ove godine na tržište je Osatina Grupa plasirala više od 10.000 tona voća i povrća, od čega je 80 posto izvezeno u inozemstvo.

Osatina grupa počela je 2010. svoj razvoj proizvodnje voća i povrća izgradnjom prvog staklenika od 5,5 hektara i danas su najveći proizvođač stakleničke proizvodnje u Hrvatskoj s preko 30 hektara staklenika u kojima se godišnje proizvede preko 15.000 tona rajčica (grapolo, koktel i cherry), salatnog krastavca i raznih vrsta salata. Istovremeno su i najveći proizvođač navedenih kultura u Hrvatskoj.

U prvih 6 mjeseci ove godine na tržište je Grupa plasirala više od 10.000 tona, od čega je 80 posto izvezeno u inozemstvo, odnosno od 25.000 paleta, 20.000 ih je izvezeno. U prvih 6 mjeseci ostvarili su više od 80 milijuna kuna prihoda, a iz Grupe naglašavaju da je intenzivniji period proizvodnje i distribucije povrća i voća je tek ispred njih, odnosno u drugoj polovici godine

- Kroz naša dva distributivna centra godišnje otpremimo više od 2500 kamiona voća, povrća i gljiva. U vrhuncu sezone tjedno otpremimo oko 70 kamiona svježeg voća, povrća i gljiva odnosno više od 10 kamiona na dan – kažu iz Osatina Grupe.

Osatina Grupa svoju proizvodnju obavlja u zaštićenim prostorima što podrazumijeva korištenje optimalnih uvjeta za rast i razvoj biljaka u cilju ostvarivanja maksimalnih prinosa i najviše kvalitete proizvoda.

- S ponosom možemo istaknuti primjenu najnovijih tehnoloških dostignuća poput korištenja ugljičnog dioksida nastalog kao nusproizvod rada kogeneracijskih uređaja za proizvodnju električne energije, sustava dehumidifikacije, odnosno izmjene zraka koji omogućuje kontrolu relativne vlažnosti uz značajne uštede toplinske energije do čak 40 posto, automatskog evidentiranja rada zaposlenika i fitomonitoringa te automatizacije sustava manipulacijom i konfekcioniranjem gotovih proizvoda po berbi – kažu iz Grupe.

Osim hidroponskog uzgoja, voće i povrće Osatina ima na 80 hektara otvorenu proizvodnje, 5 hektara plastenika i 85 hektara voćnjaka.

- Na 3 hektara najsuvremenijeg gljivarnika u ovom dijelu Europe godišnje proizvedemo više od 10.500 tona gljiva – dodaju.

Kvalitetu su prepoznali i najveći domaći i inozemni trgovački lanci te postali su postali partneri Grupe s kojima rastu iz godine u godinu pa svoje proizvode plasiraju na tržišta Hrvatske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine.

- Povrće, voće i gljive na tržište plasiramo pod brendom Vego. Uz slogan 'Biraj svježe. Odaberi hrvatsko!' jasno poručujemo kupcima da je naša domaća proizvodnja kvalitetna, svježa i na policama trgovačkih centara unutar 24 sata od berbe. Iz godine u godinu kupci sve više prepoznaju brend VEGO te nam se javljaju s vrlo pozitivnim komentarima, zadovoljni okusima naših proizvoda. Okus je iznimno važan stoga odabiremo sorte koje jamče punoću. U konačnici, uz izgled i pakiranje, okus je taj koji prevladava u odluci u kupnji i razlog zbog kojeg naši kupci iznova odabiru VEGO voće i povrće – zaključuju iz Osatina Grupe.

Pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Do sada su se brojili turisti koji ulaze u Hrvatsku (da se ne bi krivo shvatili, svaki taj turist je zlata vrijedan), a Lider počinje brojiti kamione koji odlaze van naših granica s robom za prodaju.

Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

19. travanj 2024 01:21