Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere (21): Ove hrvatske strojeve za čišćenje koriste NASA, CERN, Oxford...

17. Kolovoz 2020.
ICEsonic - Hladni val
Ne radi se tu o nekim avionima ili šleperima, ali plasirali su svoje ICEsonic strojeve u 54 zemlje

Kada hrvatski proizvod naručuju NASA, Sveučilište Oxford ili CERN, onda to svakako zaslužuje medijsku pozornost. U Liderovoj akciji Brojimo šlepere s robom za izvoz otkrivamo da su hrvatski izvoznici ne samo konkurentni već i da imamo europske top-igrače u nišnoj proizvodnji. Tvrtka Hladni Val jedna je od njih. 

- Ne radi se tu o nekim avionima ili šleperima, ali između ostalih, plasirali smo naše uređaje u NASA-in JPL Langley, Oxford University, CERN - kaže nam osnivač i direktor tvrtke Matko Grgurević. Ističe kako su u 2019. godini prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 6,4 milijuna kuna, a od toga je izvezeno robe u vrijednosti 5,3 milijuna kuna ili 82 posto ukupnih prihoda.

Tvrtka Hladni Val počela je s radom 2009. godine. Proizvodni pogon s 28 zaposlenih nalazi se u Industrijskom parku u Novoj Gradiški. Osnivač tvrtke je Matko Grgurević, dipl.ing. s višegodišnjim iskustvom u metaloprerađivačkoj industriji. Proizvodni kapaciteti tvrtke sastoje se od modernih strojeva za obradu metala koji zadovoljavaju zahtjeve tržišta. 

image
ICEsonic - Hladni val
foto

Hladni Val proizvodi i izvozi ICEsonic strojeve za ekološki prihvatljivo industrijsko čišćenje pomoću suhog leda s primjenom u održavanju proizvodnih postrojenja i pogona, kao i za razne površinske obrade.

- Kvalitetna proizvodnja po konkurentnim cijenama, naša je formula za uspijeh. Naglašavamo da su učinkovitost čišćenja ICEsonic strojevima, ekološka prihvatljivost i cijenovna ekonomičnost elementi koji nas izdvajaju od konkurencije - kaže Grgurević. 

ICEsonic-ov unikatni dizajn strojeva vrlo brzo prihvatile su industrije za čišćenje, održavanje i renoviranje. Danas su ICEsonic strojevi za čišćenje suhim ledom poznati u cijelom svijetu.

- Do sada izvezli smo ICEsonic strojeve u 54 zemlje - napominje Grgurević. 

Suhi led ne generira otpad

Svaki stroj za čišćenje suhim ledom napravljen je od konstrukcije nehrđajućeg čelika (inoxa) s kvalitetnim komponentama. Jedna od karakteristika ICEsonic strojeva je mnogostranost primjene u različitim industrijama. Čišćenje suhim ledom je proces sličan pjeskarenju staklom, pijeskom, plastikom i slično. Razlika je u tome što čišćenje suhim ledom ne generira sekundarni i kemijski otpad, nije abrazivno, ne provodi električnu energiju, nije zapaljivo, niti otrovno.

Smanjuje ili eliminira izlaganje radnika kemikalijama, te je ekološki prihvatljivo. Pri čišćenju, peleti suhog leda se pri velikim brzinama usmjeravaju prema zagađenoj površini, te pri udaru odstranjuju prljavštinu s površine, a potom sublimiraju (prelaze iz krutog u plinovito stanje). Peleti suhog leda su iznimno niske temperature −78 °C ili −108 °F i prilikom čišćenja uzrokuju toplinski šok na prljavoj površini koji slabi veze u prljavštini, bilo koja naslaga na površini puca i odvaja se od površine.

- Zbog nagle promjene, samo mali dio sile se prenosi na površinu što kao rezultat daje čistu površinu bez oštećenja, a zbog sublimacije nastaju mikroskopski udarni valovi koji uklanjaju prljavštinu s površine. To ostavlja čistu površinu bez oštećenja i ostataka prljavštine - objašnjava Grgurević. Naglašava kako čišćenje suhim ledom predstavlja revoluciju u industriji čišćenja.

ICEsonic tvrtka ima 20 godina iskustva u proizvodnji uređaja za čišćenje suhim ledom. ICEsonic nudi široku paletu proizvoda, za lake, teške i zahtjevne poslove, kao i dodatnu opremu, kako bi svojim korisnicima osigurali pravo rješenje za čišćenje.

- Naš proizvodni pogon koristi najmoderniju tehnologiju, CAD dizajniranje, CNC strojeve, uređaje za lasersko rezanje, CNC savijanje i 3D printanje. Naš tim inženjera svakodnevno radi na unapređenju postojećih i razvoju novih proizvoda usko surađujući s distributerima i klijentima - zaključuje Grgurević. 

 

19. travanj 2024 22:06