Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere (26): U posljednja tri mjeseca Press Glass izvezao 724 šlepera gotovih proizvoda

10. Studeni 2020.
Press Glass je vodeća europska tvrtka za preradu stakla na području graditeljstva i posluje s gotovo svim zemljama Europe. Proizvodnja u Hrvatskoj započela je sredinom 2015. godine, a od tada prihod raste iz godine u godinu.

Prošlo je već 5 godina od početka proizvodnje u Press Glassovom pogonu u Poduzetničkoj Zoni Jalžabet pokraj Varaždina, tijekom kojih je proizvedeno gotovo 5 milijuna IZO jedinica koje koriste proizvođači prozora i vrata.

- Svaki dan se izreže između 150 i 200 tona stakla, proizvede od 4 do 6 tisuća jedinica koje se utovare na 10 do 14 kamiona. Kapacitet tvornice daleko premašuje potrebe hrvatskog tržišta, stoga se čak 93 posto proizvodnje izvozi, što završava u zemljama iz okruženja. Tvrtka od 2015. godine raste dvoznamenkastim stopama, tako da je poslovna godina 2019. bila i najuspješnija, a IZO staklom proizvedenim u Press Glassu u Jalžabetu u 2019. zatvoreno je preko 1.200.000 građevinskih otvora – kažu iz ove uspješne tvrtke.

Kako građevinski sektor nije smanjio svoje aktivnosti usprkos pandemiji, u posljednja tri mjeseca Press Glass je utovario više od 800 kamiona, što je na tjednoj bazi oko 55 kamiona gotovih proizvoda.

- U kolovozu ove godine utovareno je 226 kamiona, od čega je 202 završilo u izvozu, s prosječno 44 kamiona tjedno. U rujnu se broj utovarenih kamiona povećao čak na 307, od čega je u izvozu završilo 266, s prosječno 60 kamiona tjedno, a u listopadu je zabilježen neznatan pad s utovarenih 298 kamiona, od kojih je u izvoz otišlo 256, što je tjedno 58 kamiona – kažu iz tvrtke Press Glass.

Trenutno se najviše izvozi troslojno staklo, uz trend rasta zahtjevnijih proizvoda koji sadrže kaljeno staklo, laminirano staklo, stakla s raznim premazima i efektima, a izvozi se najviše Austriju, Rumunjsku i Švicarsku, potom u Sloveniju, Mađarsku, Italiju, Njemačku, Slovačku, Češku, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, te nešto manji dio u Belgiju, Nizozemsku i Poljsku.

Pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. 
Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

26. travanj 2024 04:50