Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere s robom za izvoz (11): LPT iz Preloga u lipnju poslao 265 kamiona preko granice

14. Srpanj 2020.
Leggett & Platt Components Europe

- U lipnju smo imali 265 utovara žičanih opružnih jezgri za izvoz, a u prvom tjednu srpnja 59. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine bilo je 195 utovara a u prvom tjednu srpnja 40 - kaže nam to Davor Gečić, čelni čovjek Leggett & Platt Componentsa za ovaj dio Europe. 

Ističe da situacija tijekom koronakrizue nije bila jednostavna. Naime, odmah nakon Uskrsa, po prvi puta u povijesti društva zatvorili su na dva tjedna i koristili kolektivni godišnji odmor. Nakon toga su zbog velike neizvjesnosti, nažalost, bili prisiljeni i smanjiti broj zaposlenih za nekih 20 posto.

- Međutim, relativno brzo nakon toga, situacija se u kratkom roku promijenila na bolje i, kao što je vidljivo iz gore navedenih brojki, trenutno je ludnica - kaže nam Gečić. Upozorava da je i ovakva situacija neodrživa i da se radi o efektu tzv. 'duck curve' i vjeruje da se trenutno nalaze na vrhuncu. Ističe da su vrlo oprezni i prate situaciju na tjednoj razini u cijeloj Europi te s velikom neizvjesnošću očekuju jesen. 

Inače, LPT društvo s ograničenom odgovornošću osnovano je 2000. godine kao tvrtka kćer multinacionalne američke korporacije Leggett & Platt sa sjedištem u gradu Carthageu u saveznoj državu Missouri u SAD-u. Leggett & Platt posluje od davne 1883. godine.

Tvrtka LPT dio je europske divizije Leggett & Platt Components Europe. Posluje u Prelogu gdje je je proizvodnja preseljena 2008. godine. Ukupni proizvodno-skladišno-upravni prostori, nakon zadnje dogradnje 2018. godine, su 38.000 četvornih metara.

Tvrtka je podijeljena u dva osnovna segmenta poslovanja: proizvodnju žice i žičanih jezgri za madrace te proizvodnju strojeva, opreme i dijelova. U programu proizvodnje žičanih jezgri LPT danas ima status najvećeg hrvatskog, ali i regionalnog proizvođača različitih tipova žičanih jezgri za madrace. Društvo danas zapošljava ukupno 500 djelatnika, od čega je 400 u proizvodnji žičanih jezgri, a 100 u strojogradnji. U 2020. godini plan je ostvarenje preko 500 milijuna kuna prihoda, od čega se 95 posto izvozi u 30 zemalja svijeta.

Pozivamo sve poduzetnike da nam jave (poruka, fotografije) svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Do sada su se brojili turisti koji ulaze u Hrvatsku (da se ne bi krivo shvatili, svaki taj turist je zlata vrijedan), a Lider počinje brojiti kamione koji odlaze van naših granica s robom za prodaju.

Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

19. travanj 2024 17:44