Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere s robom za izvoz: Poduzetnici pokazali da izvoz nije mrtav

19. Lipanj 2020.
modepack izvoz

Liderova akcija ‘Brojimo šlepere s robom za izvoz’, u kojoj nam se sami poduzetnici javljaju sa svojim primjerima, pokazala je da unatoč sumornoj stvarnosti ili baš zbog nje, i mi Hrvati konja za trku imamo. I ne samo to, nego akcija pokazuje, a nadamo se da će to još više potvrđivati, da imamo dobre izvoznike iz mnogih branši.

K tome, govorimo još i o obiteljskim tvrtkama poput Vuplast-plastike iz Čakovca koja se već 30 godina bavi proizvodnjom proizvoda od plastike, a u vrijeme korona krize osmislili su i patenom zaštitili novi proizvod namijenjen zaštiti osoba koje dolaze u kontakt sa kontaminiranim tekstilom. Riječ je o topljivim vrećama za pranje kontaminirane odjeće čiju su kvalitetu i vrijednost prepoznala i europske države, poput Švedske, Norveške, Finske i Islanda. Upravo s tim zemljama nedavno je potpisan ugovor o distribuciji vreća za pranje kontaminirane odjeće do 2023.

Tko kaže da nam je brodogradnja mrtva! Ova manja čini se da su žilavija nego što se mislilo, poput pulskog Tehnomont Brodogradilišta. Ukupna vrijednost njihovih projekata za ovogodišnji izvoz premašuje deset milijuna eura. S istoka zemlje pak Tvrtka Žito, jedan je od najveći proizvođača svinja u Hrvatskoj, ali i jedan od najvećih izvoznika, na tjednoj bazi izvozi 21 kamion odnosno malo manje od 3.000 svinja, a glavna izvozna tržišta su Mađarska, Srbija te Bosna i Hercegovina. Osim njih, izvoze i u Crnu Goru, Slovačku, Sloveniju, Češku, Poljsku, Litvu, Švedsku, Irsku, Austriju i Njemačku, a aktivno rade i na otvaranju novih tržišta.

Tvrtka MODEPACK je specijalizirani proizvođač ambalaže koju izvozi na 25 svjetskih tržišta odakle ostvaruje čak više od 80 posto svojih prihoda. Tvrtka se specijalizirala za visokokvalitetno pakiranje za logistički prijevoz robe s naglaskom na eCommerce i kurirsko pakiranje, kao i sigurnosno pakiranje za gotovinu i dragocjenosti. Rast godišnnjih prihoda je 30 posto, a surađuju s industrijama koje također brzo rastu, poput online trgovine i sigurnosti.

Tvrtka sličnog imena i djelatosti, ali ipak različitih proizvoda je Model Pakiranja koja je od 2001. članica Model Grupe sa sjedištem u Švicarskoj. Nudi inovativnu široku paletu ambalaže od valovitog kartona koje plasiraju na domaće i regionalna tržišta, poput Slovenije, Mađarske, BiH i Austrije. Izvoz im čini više od 40 posto realizacije, što u brojkama znači 75 milijuna kuna godišnje za 75 tisuća paleta gotove robe, odnosno 2.500 šlepera godišnje. Kupci su im uglavnom velike prehrambene kompanije za koje proizvode transportnu ambalažu.

Trvtka HEMCO jedna je od tvrtki koja 'nemilosrdno' puni šlepere za izvoz! Na svojoj Facebook stranici su nedavno napisali: ‘Trenutno su na utovaru šleperi sa 3200 artikala Hemco odjeće za naše partnere u Mađarskoj i Slovačkoj’. Nadamo se, dok ovo pišemo, da HEMCO puni nove šlepere. Kao I Ancona grupa koja je početkom mjeseca započela s isporuku još jednog odličnog projekta preko Velike Bare. Iz Atlante su im naručili 12 kontejnera razvlačnih sofa za projekt Hyatt Place - Perimeter Center. Ohrabrujuće za idustriju namještaja koja uvijek među prvima strada u krizi.

Pozivamo poduzetnike da nam se I dalje javljaju I šalju fotografije svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Do sada su se brojili turisti koji ulaze u Hrvatsku (da se ne bi krivo shvatili, svaki taj turist je zlata vrijedan), a Lider počinje brojiti kamione koji odlaze van naših granica s robom za prodaju. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Čekamo vas! 

24. travanj 2024 04:58