Hrvatska
StoryEditor

Brokerska kuća Freedom Finance stiže na hrvatsko tržište

14. Svibanj 2021.
Timur Turlov, Finance Freedom

Freedom Finance, uspješna brokerska kuća i financijska platforma za trgovanje dionicama, koja je čak i sama izlistana na Nasdaq-u, dolazi u Hrvatsku. Ta međunarodna investicijska tvrtka sa sjedištem na Cipru, koju je osnovao Rus Timur Turlov, tvrtka je s vlasničkim kapitalom od preko 142 milijuna američkih dolara i s imovinom klijenta pod upravljanjem od čak 523 milijuna dolara. U Hrvatskoj će tako vrlo brzo biti dostupna njihova jednostavna platforma za ulaganje, aplikacija Freedom24, koja će imati jednostavno korisničko sučelje, a bit će dostupna kako običnim, privatnim ulagačima tako i institucionalnim.

Tvrtka, koja po prvi put dolazi na domaće i slovensko tržište, iako već neko vrijeme uspješno posluje u Europskoj uniji i podliježe svoj pravnoj regulativi Unije, podružnica je Freedom Holding Corp., međunarodne strateške investicijske tvrtke koja posluje u osam zemalja - Kazahstanu, Rusiji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Kirgistanu, Uzbekistanu i Cipru. Freedom Holding Corp ima preko 2000 zaposlenika i tržišnu kapitalizaciju od preko tri milijarde dolara. 

Kako je na ekskluzivnom predstavljanju novinarima iz Hrvatske na virtualnom sastanku objasnio sam Turlov, glavno područje fokusa za njihove klijente jest američko tržište dionica, a specijalizirani su za tvrtke koje na tržište dolaze kroz inicijalne javne ponude (IPO). Freedom Finance pruža izravan pristup trgovanju na američkoj burzi: NYSE, NASDAQ, CBOE, CME, AMEX, Osim toga, putem njihove platforme može se trgovati na Moskovskoj, Sankt Peterburškoj, Ukrajinskoj i Kazahstanskoj burzi, ali i na europskim burzama poput Londonske ili Euronexta.

Njihova ključna područja rada su brokerske usluge, upravljanje vrijednosnim papirima, rad depozitara, internetsko trgovanje, korištenje takvih platformi kao što su Netinvestor i QUIK, te preuzimanje jamstava, no također drže i seminare o ključnim segmentima ulaganja.

Freedom Holding Corp. ima vlasnički kapital koji prelazi 175,70 milijuna dolara, dok ukupna imovina klijenta premašuje 1,10 milijardi dolara. Dionicama Freedom Holding Corp. trenutno se trguje na NASDAQ tržištu kapitala, Sankt Peterburškoj burzi i Kazahstanskoj burzi. Freedom Holding Corp. je vlasnik ruske banke Freedom Finance, internetske trgovine Freedom24 i kazahstanskog brokera Freedom Finance JSC.

19. travanj 2024 03:17