Hrvatska
StoryEditor

Čekamo jesen i bolno otkrivenje - donosimo TRI SCENARIJA što nas očekuje

29. Lipanj 2020.
koronavirus oluja

Svjesno ili nesvjesno, većina poduzetnika, obrtnika, korporacijskih menadžera, priprema svoje poslovanje za jesen koja donosi neizvjesnost. Nisu samo u pitanju gospodarske djelatnosti koje se moraju prilagoditi korona-krizi, situacija je vrlo komplicirana i u nukleusu države - remen se steže i na razini obitelji. Odgađaju se investicije, traže se nove poslovne prilike, novi kupci i klijenti. Obitelji odustaju od kupoprodaje nekretnina, novih vozila, dalekih putovanja.

Čekamo jesen i bolno otkrivenje - koliko smo doista u gabuli i hoćemo li se i kako izvući. A dok čekamo, konzultantska kuća Deloitte pripremila je tri scenarija fatalističkih naziva Oluja, Tornado i Tsunami prema kojima poslovnim subjektima nudi obrise za pomoć tvrtkama kako u Hrvatskoj, tako i na globalnoj razini. 

- Prvi scenarij koji je praktički već zastario, Oluja, govorio je o kratkoročnom prolasku virusa do ljeta te brzom oporavku na staro - ispričao je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i partner u Odjelu poslovnog savjetovanja. Prema tom scenariju, poslovni subjekti morali bi napraviti procjenu utjecaja korone na poslovanje u razdoblju od tri do šest mjeseci, smanjiti potrebu za privremenom radnom snagom, smanjiti plaće i smanjiti varijabilne troškove.

 Drugi Deloitteov srednje loš scenarij je Tornado i prema Bazianecu, upravo smo u njemu. Prema tom scenariju nakon prvog prolaska virusa, ulazimo u dodatni poremećaj, virus se ne povlači te prelazimo i u duboku gospodarsku krizu. U scenariju tornada trebalo bi napraviti procjenu utjecaja korone na posao u sljedećih 12 mjeseci, zaustaviti važne kapitalne investicijske projekte, biti spreman na izrazito negativan srednjoročni novčani tijek, ukidati neka poslovanja i na koncu otpuštati radnike.

- Nitko od službenih izvora još ne raspolaže s procjenom pada našeg BDP-a preko 10 posto, ali takva razina postaje nažalost sve realnija jer oporavak našeg gospodarstva nije trenutan te se većina tvrtki i dalje nalaze u usporenom modelu rada i jača nelikvidnost tržišta. Što je najbolji odgovor danas? Fokus na održivost poslovanja, sve što nije idealno treba preispitati i restrukturirati i to je sada najvažnije za sve tvrtke. Dodatno, kako smo i naglasili priliku, moguće je agresivno traženje prilika novih prodaja i rasta izvan uhodanih kupaca pokušavajući uskočiti u neke „kineske cipele“. Tko zna kada će doći još jednom takva prilika, možda za 10 godina ili duže - zapitao se Bazianec. 

Najlošiji scenarij za jesen prema Deloitteu je Tsunami, dugotrajna zdravstvena opasnost preko 18 mjeseci, dugotrajna i bolna svjetska gospodarska kriza i teška ekonomska depresija. Taj najfatalističniji scenarij traži procjenu utjecaja na poslovanja u jednoj do tri godine, izrazito negativan dugoročni novčani tijek, uključuje i moguću potrebu za rasprodajom imovine i financijsko restrukturiranje. Također, u tom scenarijom morat će se prihvatiti činjenica da se dijelovi poslovanja moraju obustaviti ili da se poslovanje mora preokrenuti.

24. travanj 2024 00:24