Hrvatska
StoryEditor

Cijene taksija u Zagrebu: Provjerite koji prijevoznik je najisplativiji, a koji najskuplji

30. Prosinac 2019.
Taxi, taksifoto Ratko Mavar

Kada zatrebate uslugu taksi prijevoza, u sve većem moru opcija koje se nude u Zagrebu teško se odlučiti koga nazvati. Da vam malo olakšamo odluku donosimo pregled cijena taksi prijevoznika.

Radio Taxi Zagreb (1717)

Radio Taxi je najstariji taksi prijevoznik u Zagrebu te se može pohvaliti i najvećim brojem vozila. Start će vas koštati 10 kuna, a svaki prijeđeni kilometar šest kuna. Čekanje u Radio Taxiju koštat će vas 40 kuna po satu.

Taxi Cammeo (1212)

Start u Cammeu košta 5 kuna, a svaki prijeđeni kilometar 3 kuna. Čekanje se, pak, naplaćuje kunu po minuti, a minimalna cijena vožnje iznosi 13 kuna.

EKO Taxi (1414)

U EKO Taxiju taksimetar počinje vožnju na četiri kune. Prijeđeni kilometar također će vas koštati četiri kune, pri čemu treba napomenuti da vozači Eko taksija neće prihvatiti vožnju ispod 12 kuna. 

Uber

Zahvaljujući Uberu, Hrvati su prije nekoliko godina vožnju taksijem počeli naručivati i putem aplikacije.Uberov start je 6 kuna, dok kilometar vožnje košta 3,60 kuna. Uber za razliku od klasičnog taksija naplaćuje i 0,60 kuna po minuti vožnje, a minimalna cijena vožnje ne smije biti ispod 13 kuna. U travnju 2019. godine Uber je uveo i fiksnu cijenu vožnje, za razliku od dotadašnjeg raspona cijena. Ako se Uberom vozite u gužvama ili u vrijeme velike potražnje za taksijima, postoji mogućnost uvećanja cijene vožnje. 'Price surge' se dogodi kada gužve na prometnicama i nedostatak slobodnih vozača u vrijeme velike potražnje za vozilom rezultira dužim vremenom čekanja, vožnje, ali i stajanja u prometu. Kako bi se vozaču u ovoj situaciji nadoknadilo utrošeno gorivo i vrijeme, cijena ponekad naraste.

BOLT (ex Taxify)

Druga najpopularnija aplikacija za naručivanje vožnje je Bolt. Start Boltovog taksija iznosi 6 kuna, a vožnju naplaćuju 60 lipa po minuti uz 3.60 kuna po kilometru. Kao u slučaju Ubera, 'price surge' prisutan je i kod Boltovih vozila.

RIDE2 Taxi (1616)

RIDE2 je jedna od novijih taksi kompanija na ulicama grada Zagreba. Nude standardnu uslugu automobilom i kombijem, ali i luksuzniju varijantu prijevoza u Mercedesu. Cijena početka vožnje standardnim taksijem koštat će vas 6 kuna, odnosno 3,60 kuna po prijeđenom kilometru. RIDE2 garantira besplatnih prvih 15 minuta čekanja, odnosno prvih sat vremena ako vožnja počinje na aerodromu.

Liberalizacija taksi tržišta u Hrvatskoj omogućila je taksistima da posluju i u drugim gradovima te obavljaju usluge taksi prijevoza bez da pripadaju nekom od navedenih prijevoznika. Zahvaljujući tome, cijene u takvim taksijima itekako variraju pa je u svakom slučaju bolje ne riskirati i odlučiti se za neku od klasičnijih varijanti naručivanja taksija.

20. svibanj 2022 21:27