Hrvatska
StoryEditor

CircuitMess: Novi proizvod s najboljom mogućom posvetom - za bolju budućnost djece bez obzira na financijsku situaciju roditelja

11. Lipanj 2021.
Jay-D – edukativni DJ pult

Zabavno provedeno vrijeme uz sastavi-sam proizvode nastale pod čekićem hrvatskog startupa CircuitMess ima višu svrhu budući da djeci i odraslima omogućuje spoznaju kako funkcionira tehnologija koja nas okružuje, ali i budi interes za STEM područje. Taj je startup upravo lansirao novi proizvod iz serije uređaja STEM boxa Jay-Dedukativni DJ pult, a učinili su to na najplemenitiji mogući način. 

DJ pult dolazi u dijelovima koje korisnik treba sastaviti lemljenjem sitnih elektroničkih komponenti, a u tome su se već okušala nigerijska djeca kojima je ovo veoma dragocijen susret s takvom vrstom edukativne zabave. CircuitMess im je to omogućio surađujući s neprofitnom organizacijom koja se zalaže za besplatno obrazovanje djece u siromašnim dijelovima Afrike Shiny Gloves Clubom. Startup na čelu s karlovačkim genijalcem Albertom Gajšakom prepoznao je napore Shiny Gloves Cluba koji koristi sve svoje resurse kako bi djeci pružili besplatnu edukaciju o temama poput elektronike i programiranja s ciljem da ih inspiriraju i motiviraju da budu inovativni.

image

Jay-D – edukativni DJ pult

foto

CircuitMess je stoga donirao svoje STEM setove kako bi pomogao toj organizaciji u misiji da djeci pruži bolje obrazovanje, opremu i bolju budućnost bez obzira na njihovu financijsku situaciju te ohrabri što više djece da se bave elektronikom i programiranjem. U toj je suradnji Gajšak vidio priliku da omogući drugima ono što je u ključnom trenutku bilo dostupno njemu i u konačnici tako snažno utjecalo na njegov život.

- S 11 godina sam se počeo baviti elektronikom i robotikom zbog tečajeva koje je organizirala Zajednica tehničke kulture u Karlovcu. Ti tečajevi su bili besplatni, a vrlo kvalitetni; na radionicama su nam dali iskusne mentore, vrlo skupu opremu i mjesto za rad. Da nije bilo tih radionica, vrlo vjerojatno danas ne bih vodio tehnološki startup s 23 zaposlenika. Kada imate 11 godina, vrlo je teško nagovoriti roditelje da vam kupe robotički interfejs od nekoliko tisuća kuna. Baš zato smatram da je priliku za učenje potrebno dati svima, bez obzira na to gdje su se rodili - pojašnjava mladi direktor CircuitMessa Gajšak kako 'sitnice' poput radionica elektronike u dječjoj dobi ostavljaju velik utisak i već tada određuju daljnji karijerni put.

- Nadam se da će ova donacija Shiny Gloves Clubu pokazati barem jednom djetetu koliko elektronika i progamiranje mogu biti zabavni te ga motivirati da ustrajno slijedi svoje snove - istaknuo je Gajšak.

image
foto

Napomenuo je i kako primjećuje zabrinjavajuć trend privatizacije znanja i edukacije u svijetu, ali i u Zagrebu.

- 'Besplatno' obrazovanje ne nudi djeci dovoljno STEM vještina. U kurikulumu je samo jedan sat tehničkog tjedno pa stoga roditelji plaćaju po 300 ili više kuna mjesečno kako bi im djeca išla na radionice robotike i programiranja. Nažalost, nema svaka obitelj taj novac i neka djeca nikada neće moći dobiti tu razinu edukacije - detektirao je veliki prostor za poboljšanje u STEM obrazovanju Gajšak.

Inače, prije Jay-Dja, CircuitMess je napravio tri uradi-sam proizvoda koji na zabavan način predstavljaju STEM vještine djeci i odraslima. S Jay-Djem se istovremeno možete približiti DJ karijeri i učiti o mikroračunalima i ostalim elektroničkim komponentama koje su sastavni dio svakog elektroničkog uređaja za sintezu glazbe. Osim zabave, Jay-D ima i edukativnu svrhu s obzirom na to da se CircuitMess zalaže za STEM obrazovanje te želi osvijestiti ljude da su STEM vještine budućnosti te da učenje o STEM-u ne mora biti teško.

Ovo su neke od stvari koje možete naučiti s Jay-Djem:

  • Koje su komponente potrebne za digitalnu produkciju zvuka
  • Što su zvučni valovi te kako se mogu napraviti koristeći računala i različite elektroničke komponente
  • Što je DAC i kako ga možete koristiti za istovremenu reprodukciju više glazbenih zapisa
  • Kako programirati vlastiti “light show” i zvučne efekte

Iako se ovi pojmovi možda čine kompleksnima, CircuitMess pokušava pronaći način da ih predstavi na jednostavan i razumljiv način kroz detaljne uputame za sastavljanje i korištenje.

17. travanj 2024 23:13