Hrvatska
StoryEditor

Ćorić: Nuklearnu energiju prihvaćamo kao čist izvor energije, osim sa Slovencima moguća suradnja i s Mađarima

12. Listopad 2021.
Tomislav Ćorić

Nedostatak energije, kao i eksplozivni porast cijena svih konvencionalnih energenata, kao da svrgava koronavirus s vrha javnog interesa. Hrvatska je uz desetak zemalja Europske unije potpisnica inicijative kojom se nuklearna energija promatra kao čist izvor energije, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, odgovarajući na novinarsko pitanje ima li Hrvatska interes, a možda i mogućnost priključenju Sloveniji u izgradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK), s kojom od njene izgradnje dijeli pola angažirane snage.

Hrvatska, dodao je Ćorić, u svom dugoročnom planu nema namjeru izgradnje nuklearne elektrane na svom teritoriju. Naš smjer je razvoj obnovljivih izvora energije, ali, ne budimo licemjerni, Hrvatska danas dio svojih energetskih potreba dobavlja iz NEK-a, čiji smo suvlasnici, i tako će biti do 2043. godine, do kad je produžen njen radni vijek.

- Slovenska strana obavijestila nas je o svojim namjerama izgradnje drugog bloka NEK-a i Hrvatska elektroprivreda kao suvlasnik sa slovenskim GEN-I je jasno komunicirala svoju spremnost da sudjeluje u sufinanciranju izgradnje i raspodjeli električne energije iz tog planiranog drugog bloka NEK-a. To nam daje dugoročnu mogućnost stabilne opskrbe električnom energijom i nakon prestanka funkcioniranja i razgradnje sadašnjeg prvog bloka NEK-a - rekao je ministar Ćorić, dodavši da bi drugi blok NEK-a trebao krenuti u pogon tijekom sljedećih desetak godina.

Ćorić je za sljedeći tjedan najavio sastanak međuvladinog povjerenstva na Bledu, na kojem će se uz aktualne teme vezane za rad NEK-a raspravljati i o realizaciji gradnje drugog bloka NEK-a. Usporedno s tim procesom, kazao je ministar Ćorić, u ponedjeljak je razgovarao i sa svojim mađarskim kolegom u vezi moguće suradnje Hrvatske u najavljenoj gradnji novih blokova nuklearne elektrane Paks.

- Ako će uvjeti biti povoljni za Hrvatsku, mislim na razdoblje duže od 10 godina, moguća je i ta suradnja. Naša poruka je, a to smo pokazali potpisom inicijative unutar EU-a kojim nuklearnu enegiju prihvaćamo kao čist izvor energije. Svjesni smo činjenice da nam treba stabilan elektroenergetski sustav, ali uz to radimo i na razvoju sustava obnovljivih izvora energije - rekao je Ćorić.

U tom kontekstu Ćorić je potvrdio i nastavak izgradnje sustava hidroelektrane Senj II - Kosinj, kojim će se u sljedećih sedam godina osigurati stabilan hidroenergetski izvor instalirane snage od oko 380 MW, što je više od pola udjela NEK-a za hrvatski elektroenergetski sustav. Potpisani su i ugovori sa sedam jedinica lokalne samouprave o gradnji fotonaponskih elektrana snage od 60 MW.

22. travanj 2024 05:03