Hrvatska
StoryEditor

Covid turizam - Rusi i Brazilci organizirano dolaze po besplatno cjepivo u Hrvatsku

02. Studeni 2021.

Hrvatske ljepote, čini se, ovih dana nisu primarni razlog dolaska stranih državljana u Hrvatsku. Sve veći ih broj u zadnje vrijeme, unatoč tomu što je turistička sezona završila, organizirano dolazi u Lijepu našu zbog – cijepljenja protiv koronavirusa.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da se u Hrvatsku dolaze cijepiti osobe iz različitih zemalja. Kako navode, prema podacima s cijepnih punktova iz nekoliko županija, dolaze se cijepiti osobe iz Rusije, Ukrajine, Italije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke, Brazila, Slovenije i Srbije. Međutim, nemaju podatke o tome iz kojih se zemalja dolazi cijepiti najveći broj ljudi. Razlozi dolaska su, kažu, različiti.

– Ponekad zato jer su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ljetnog odmora u terminu kada trebaju primiti drugu dozu cjepiva, ili su se došli cijepiti prvom dozom jer je dostupno dok su na odmoru, zbog boravka u Hrvatskoj tijekom sezonskog rada kako bi se bez testiranja vratili u domovinu, zbog studiranja ili obrazovanja u Hrvatskoj, zbog želje da se cijepe cjepivima kojih nema u njihovim državama – navode iz HZJZ-a razloge dolaska stranih državljanja na cijepljenje u Hrvatsku.

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite, cijepljenje je za sve strane državljane, kao i za stanovnike Hrvatske, besplatno.

No, osim zbog toga što su se u određenom trenutku našli u Hrvatskoj i iskoristili mogućnost cijepljenja, za strane su se državljane (najčešće iz Rusije i Brazila) počela organizirati putovanja u Hrvatsku isključivo zbog cijepljenja. Razlozi tomu su, uz besplatno cijepljenje, i dostupnost svih cjepiva koja jamče ulazak u EU, poput Johnsona & Johnsona kojemu je prednost i što se dobiva u samo jednoj dozi, pa strani državljani time ne moraju ponovno dolaziti po drugu dozu.

Iz Udruge hrvatskih putničkih agencija pak nisu upoznati s organiziranim turističkim dolascima stranih državljana na cijepljenje u Hrvatsku te ističu da nemaju informacije o domaćim putničkim agencijama koje organiziraju takve dolaske isključivo zbog cijepljenja. No, kako piše Večernji list, a prenosi Hina, za organizaciju dolazaka državljana Rusije na cijepljenje u Hrvatsku zaslužne tamošnje turističke agencije.

Jedna od njih, ruska turistička agencija Russian Express, organizira putovanja za cijepljenje u Hrvatsku te bilježi sve veću potražnju, unatoč činjenici što za Hrvatsku trebaju vize. Za oko 439 eura Rusi tako mogu doći zrakoplovom do Pule ili Zagreba, a u cijenu paketa uključeni su i transfer, zdravstveno osiguranje, hotelski smještaj te dodatna usluga pratnje na cijepni punkt. Tijekom četiri dana boravka u Hrvatskoj zbog cijepljenja i pojave mogućih nuspojava, Rusi mogu iskoristiti vrijeme i za turističko razgledavanje Hrvatske.

Upitali smo i ambasade Rusije i Brazila u Hrvatskoj za komentar o organiziranim dolascima njihovih državljana na cijepljenje, no još nismo dobili odgovor.

14. travanj 2024 05:19