Hrvatska
StoryEditor

Je li bolje uložiti u zlato ili u bitcoin?

07. Studeni 2021.
zlato bitcoin
Piše: Lovro Banfić, EXANTE

Ljudi vole zlato. Sigurna je investicija. To je jedan od razloga zašto je velik broj investicija baš u taj plemeniti metal. Ali rane godine „Zlatne groznice" su odavno završile; trgovci zlatom i polugama ne bi trebali tretirati zlato kao shemu zarade preko noći. Zlato je smislena dugoročna investicija. Zlato zasigurno nikada neće izgubiti svoju vrijednost zbog svojih praktičnih uporaba i svojstava, ali i činjenice da je plemeniti metal. Moram napomenuti kako su fluktuacije manje ekstremne i zastupljene u trgovini zlatom nego pri drugim investicijama, uključujući bitcoin. Možemo pretpostaviti kako će vrijednost zlata dugoročno nastaviti rasti. Američki dolar je negativno koreliran sa zlatom, te bi svaka slabost mogla pozitivno utjecati na cijenu zlata.

Bitcoin je u potpunosti transparentan. Sve bitcoin transakcije su javne, prative, i trajno pohranjene na bitcoin mreži. Bitcoin adrese su jedine informacije koje se koriste za definiranje mjesta na kojem su se bitcoini nalazili i kamo su poslani. Te adrese osobno kreiraju korisnici novčanika. Budući da korisnici uglavnom moraju otkriti identitet kako bi primili usluge ili robu, bitcoin adrese ne mogu ostati posve anonimne.

Također kao i zlato, bitcoin ima ograničenu zalihu, ali jednu bitnu razliku kada se usporedi s drugim investicijama. Po prvi put imamo nešto što nije ni na koji način kontrolirano od neke osobe, vlade ili banke. Bitcoin još ne može u potpunosti zamijeniti zlato kao investicijsku imovinu jer se sustav još mora prilagoditi razmjerima na već zastupljenim tržištima gdje može ostvariti u potpunosti univerzalni status kako bi se mogao koristiti kao legitimna valuta.

Više informacija o #EXANTE platformi trgovanja koja pokriva preko 400000 financijskih instrumenata, 200 fondova od kojih 20+ kripto fonda, DMA (direktan pristup) na više od 50 tržišta dostupno je na linku

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu„EXANTE”) ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije,   mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE -a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

18. travanj 2024 16:23