Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: HCK o načinu isplate i kriterijima za podjelu novčane pomoći stradalima u potresu...

29. Siječanj 2021.
Područje Sisačko-moslavačke županije nastradalo od potresa, Glinafoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 29. siječnja:

ZAGREB -  Nastavak šeste sjednice Hrvatskoga sabora. Zastupnici Hrvatskoga sabora glasovat će u petak o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima su Prijedlog izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja, Prijedlog nacionalne razvojne strategije RH do 2030. te Prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori. Republiku Hrvatsku pogodili su 28. i 29. prosinca 2020. snažni potresi, od kojih je najjači bio magnitude 6,2 s epicentrom kod Grada Petrinje. Materijalna šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebice na području Grada Petrinje i okolice je golema te su brojne građevine razrušene, odnosno uništene te oštećene. Materijalna šteta prijavljena je i na području Karlovačke te Zagrebačke županije. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Zbog poduzimanja sigurnosnih mjera prilikom ulaska, na sjeverni/VIP ulaz u Kongresni centar potrebno je doći najkasnije do 10,30 sati. S obzirom da broj nazočnih na konferenciji treba ograničiti na 25 osoba kako bi bila usklađena s epidemiološkim mjerama, Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ovaj put će svima osigurati signal (11 sati, Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Stručni okrugli stol "Obnova Grada Petrinje_ novi početak" na kojemu će, među ostalima, sudjelovati i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Petrinje Nikola Dumbović, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić te mnogi stručnjaci i arhitekti. Stručni okrugli stol organiziran je u suradnji Ministarstva kulture i medija s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a glavne teme razgovora bit će pristup obnovi, način povratka života i razvojna perspektiva Grada Petrinje (10 sati, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fra Andrije Kačića Miošića 26).

ZAGREB - Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnoga saveza (GLAS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Anka Mrak-Taritaš, te gradska zastupnica Sonja König i gradski zastupnik Stanko Kordić održat će konferenciju za medije. Tema konferencije je "39. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba: Prijedlog zaključka o izradi seizmičkog certifikata za sve odgojno-obrazovne ustanove kojima je osnivač Grad Zagreba - predlagatelj Klub gradskih zastupnika SDP-a i Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a" (10 sati, Galerija Kristofora Stankovića, Starogradska vijećnica, ul. sv. Ćirila i Metoda 5).

PETRINJA - Hrvatski Crveni križ (HCK) počet će dijeliti novčanu pomoć prikupljenu u sklopu Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom i tim će povodom na konferenciji za medije predstaviti mehaniku isplate, kriterije za podjelu, te čitav proces kojim će se novčana pomoć dijeliti građanima čiji su domovi oštećeni u potresu. Također, osvrnut će se i na učinjeno u prvih mjesec dana nakon potresa (10 sati, prostor Teniskoga kluba Petrinja u šatoru HCK-a, Voćarska ulica 20).

ZAGREB - Udruga za samozastupanje organizira online javnu tribinu "Covid 19 i ljudska prava osoba s invaliditetom - Neovisno življenje u vrijeme pandemije". Javnom tribinom organizator želi otvoriti javnu raspravu o tome kako su se mjere suzbijanja širenja zaraze odrazile na prava osoba s invaliditetom s posebnim osvrtom na pravo na neovisno življenje i uključenost u zajednicu koje jamči UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom. Uz ostale, na tribini će govoriti pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Tribina se organizira u okviru projekta 'Samozastupanjem prema ravnopravnosti i uključenosti' čija provedba je omogućena financijskom potporom Grada Zagreba. Poveznica za pristup tribini je https://zoom.us/j/96810389480?pwd=d0hzNndEbC9ZQXRmUWNaWlhTM1FzZz09 (11 sati, internet).

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će 113. sjednicu. Na dnevnom redu su, uz ostalo, i donošenja odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima više bivših i sadašnjih saborskih zastupnika i dužnosnika, Ljubice Lukačić, Vilija Beroša, Milana Kujundžića, Branka Grčića, Stjepana Kovača i Nikoline Brnjac. Zbog epidemioloških mjera, zainteresirani mediji mogu se javiti HTV-u na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. radi preuzimanja signala (12 sati, prostorije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ulica kneza Mislava 11/3).

ZAGREB - Na konferenciji za medije u ime stranke Zajednica stručnjaka i znanstvenika Obnovimo Zagreb Marina Pavković objavit će svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba, kao i sudjelovanje te stranke na lokalnim izborima za Skupštinu Grada Zagreba. Konferencija za medije održat će se na južnom stubištu Doma hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU) (11 sati, HDLU, Trg žrtava fašizma 16).

ZAGREB - Članovi Fakultetskoga vijeća, nastavnici i studenti Filozofskoga fakulteta (FF) Sveučilišta u Zagrebu održat će ispred zgrade fakulteta konferenciju za medije o najnovijim događajima na Sveučilištu u Zagrebu i njegovu Filozofskom fakultetu. Posebno će biti riječi o uskrati suglasnosti rektora i Senata na programe obaju kandidata za dekana koje je podržalo Fakultetsko vijeće FF-a. "Uskrata je jasno očitovanje želje rektora Damira Borasa i uprave Sveučilišta da se kriza na najvećoj visokoškolskoj ustanovi u Hrvatskoj nastavi i dodatno produbi", ističu organizatori konferencije za medije na kojoj će govoriti predloženici za dekana kojima je Senat uskratio suglasnost Renata Geld i Neven Jovanović, te Zvonimir Komar i Filip Kučeković (12 sati. Filozofski fakultet, ul. Ivana Lučića 3)

OMIŠALJ - Svečano puštanje u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin - Omišalj, koji su početkom ove godine započeli s komercijalnim radom. Hrvatska je izgradnjom LNG terminala i plinovoda Zlobin - Omišalj dobila novi, divezificirani dobavni pravac plina, koji joj jamči energetsku stabilnost i sigurnost opskrbe plinom. Iz tvrtke LNG Hrvatska ističu kako je riječ o najsloženijim objektima na plinskom transportnom sustavu u koje je LNG Hrvatska uložio oko 1,7 milijardi kuna, dok je Plinacro u novi dio plinovoda, dva plinska transportna čvorišta i druge nadzemne objekte uložio 430 milijuna kuna.  Na svečanosti puštanja sudjelovat će predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.  (12:00 sati, LNG terminal, Omišalj).

ZAGREB - Četvrta Porezna konferencija: Porezna politika u post-pandemijskom razdoblju, koju zajednički organiziraju Ekonomski fakultet u Zagrebu i Deloitte Hrvatska. Prema najavi organizatora, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održat će predavanje o izazovima porezne politike u Hrvatskoj. U skladu s javnozdravstvenom situacijom, konferencija će biti održana u hibridnom formatu uz ograničen broj sudionika u publici, dok će je svi ostali moći pratiti preko EFZG YouTube kanala: https://www.youtube.com/watch?v=ff41GChWbGs (9:00 sati, Ekonomski fakultet, Trg J.F. Kennedyja 6).

29. travanj 2024 18:09