Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Prosvjed radnika Đ. Đaković Grupe, 25. godina HAMAG-BICRO-a, polaganje vijenaca na Mirogoju...

30. Listopad 2019.

ZAGREB - Polaganje zajedničkih vijenaca i paljenje svijeća predsjednice Republike Hrvatske, Predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade Republike Hrvatske u povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Državno vodstvo će položiti vijence na Gradskom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli (8,30 sati), kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (8,40 sati), na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana (8,50 sati) i zapaliti svijeće kod Središnjeg križa (8.55 sati). Potom će položiti vijence na Krematoriju kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata (9.10 sati).

ZAGREB – Nastavak 14. sjednice Hrvatskog sabora (9.30 sati, Trg sv. Marka 6)  na kojoj će biti raspravljeno pet točaka, među kojima i dva zakonska prijedloga koja bi trebala ubrzati i pojeftiniti izdavanje građevinskih dozvola, smanjiti birokraciju i rasteretiti gospodarstvo nepotrebnih nameta.

ZAGREB - Konferencija "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020." čiji je cilj analiza svih aktivnosti poduzetih u sklopu obrane od požara u sezoni 2019. i najava novosti u prevenciji te boljoj organizaciji, koja se priprema za 2020. (u 9.30 sati, Petračićeva ulica 6). Okupit će se stručnjaci iz gospodarskih, obrambenih, vatrogasnih institucija i kreatori javne politike u Hrvatskoj. U sklopu konferencije gostovat će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i pročelnik HGSS-a Josip Granić.

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će 67. sjednicu (u 10 sati u prostorijama Povjerenstva, Ulica kneza Mutimira 5/I) na čiji je dnevni red uvršteno 14 točaka, među kojima je donošenje triju odluka o predmetima zastupnika u Hrvatskom saboru Davora Bernardića i Hrvoja Runtića, te člana Vijeća za elektroničke medije Duška Zimonje. Bit će odlučeno hoće li se pokrenuti postupak protiv zastupnika Ivana Pernara i Siniše Varge, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i još osam drugih dužnosnika raznih trgovačkih društava ili tijela javnih vlasti.

ZAGREB - Konferencija za medije Sindikata znanosti i visokog obrazovanja na kojoj će čelništvo dati izvještaj o drugom danu štrajka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja (13 sati, u sindikalnoj zgradi Hypatia, Ulica Florijana Andrašeca 18a, 1. kat, dvorana Andromeda).

ZAGREB - Tiskovna konferencija Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na kojoj će predsjednici Sanja Šprem i Branimir Mihalinec izvijestiti o štrajku u osnovnim i srednjim školama i i najaviti daljnji tijek štrajka (12 sati, u zgradi sindikata Hypatia, 1. kat, dvorana Andromeda, Ulica Florijana Andrašeca 18a).

SLAVONSKI BROD - Prosvjed radnika trgovačkih društava Đuro Đaković Grupe u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikat (SMH-IS), udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), u Slavonskom Brodu (u 12 sati ispred sjedišta Brodsko-posavske županije, Slavonski Brod, Ulica Petra Krešimira IV. br. 1). Prosvjed se održava radi poboljšanja socijalnog i materijalnog položaja radnika Đure Đakovića koji su zbog neisplate plaće za rujan u štrajku od 24. listopada. Na prosvjedu će govoriti predsjednik SMH-IS-a Siniša Kosić, predsjednik SSSH Mladen Novosel i članovi Štrajkaškog odbora.

ZAGREB - Konferencija "Postizanje globalnog cilja održivog razvoja broj 5 u Hrvatskoj: Ravnopravnost spolova i osnaživanje svih žena i djevojčica" u organizaciji kluba HSU-a, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e, u suradnji s Europskim parlamentarnim forumom za seksualna i reproduktivna prava,  Platformom za reproduktivna prava, udrugom PaRiter i udrugom U Dobroj Vjeri (od 9 do 17 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2). Uvodničari će biti Mirjana Matešić iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Daniela Drandić iz RODA, Neil Datta iz Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava i Predrag Matić, član Europskog parlamenta, a rasprava će se odvijati u  šest panela.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatska gospodarska komora organiziraju konferenciju "Hrvatska - mjesto za inovacije i pametne investicije”. Uz ostale govornike, najavljeni su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Putem video linka uključit će se i predstavnici nizozemske regije Brainport, vodeće regije za vrhunske tehnološke inovacije u Europi. Izjave su predviđene u 9,30 sati (10 sati, Hotel Westin, Ulica Izidora Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizator je okruglog stola u povodu obilježavanja Svjetskog dana štednje. Direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić predstavit će trendove štednje građana, omiljene oblike štednje, kao i razlike između jadranske i kontinentalne Hrvatske (10 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Svečanost obilježavanja 25 godina poslovanja Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). U sklopu svečanosti, HAMAG-BICRO po prvi put će dodijeliti i priznanja "#prvih25" poduzetnicima koji su uz usluge i podršku Agencije ostvarili izvrsne poslovne rezultate. Organizatori najavljuju dolazak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, kao i šestero ministara. Izjave za medije predviđene su u 18,30 sati (19 sati, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5).

29. travanj 2024 17:23