Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o izmjeni Statuta Hine, GSV o utjecaju epidemije na prometni sektor, Dan sjećanja na žrtve dječjeg logora u Sisku...

02. Listopad 2020.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 2. listopada:

GOSPIĆ - Predsjednik Republike Zoran Milanović u Gospiću će sudjelovati na otvorenju 22. izložbe tradicionalnih proizvoda "Jesen u Lici“. Predviđen je prigodni govor predsjednika Republike Hrvatske (11 sati, Trg Stjepana Radića). 

ZAGREB - Hrvatski sabor će nastaviti rad raspravom o Prijedlogu izmjene Statuta Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) kojom će se nacionalnoj novinskoj agenciji omogućiti snimanje iz zraka bespilotnom letjelicom - dronom kako bi se proširila ponuda te poboljšala kvaliteta usluga. Potporu izmjeni Statuta Hine dali su odbori za zakonodavstvo te za informiranje, informatizaciju i medije (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), između ostaloga, donijet će se Odluka o djelokrugu rada, te sastavu povjerenstva GSV-a, a predstavit će se i problemi, rješenja i konkretne mjere vezane za utjecaj epidemije bolesti COVID-19 na prometni sektor uključujući javno linijski prijevoz koji obavljaju privatni autobusni prijevoznici (9 sati, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ulica grada Vukovara 78. Izjave za medije bit će omogućene po završetku sjednice).

ZAGREB - Sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljstva na temu poduzimanja daljnjih mjera i aktivnosti vezanih za borbu protiv širenja koronavirusa (10 sati, Sportska dvorana Nastavnog nacionalnog središta Ravnateljstva civilne zaštite, Ksaverska cesta 113. Izjave za medije predviđene su nakon sastanka).

ZAGREB - S ciljem podizanja svjesnosti o činjenici kako su upravo žene najpogođenija skupina koja obolijeva od kardiovaskularnih bolesti, Zaklada Hrvatska kuća srca pokreće projekt "Žena i srce“. O tome kako osvijestiti žene o važnosti redovitih pregleda pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, uz predstavljanje aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta, na konferenciji za medije, uz ostale, govorit će i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak (11 sati, Botanički vrt, Trg Marka Marulića 9 A).

SISAK - Dan sjećanja na žrtve dječjeg logora u Sisku dvodnevnim programom obilježit će Srpsko narodno vijeće (SNV) i Gradska galerija Striegl. U okviru programa u petak, 2. listopada bit će predstavljena knjiga ''Diana Budisavljević - prešućena heroina Drugog svjetskog rata'' autorice Nataše Mataušić. Knjigu će uz autoricu predstaviti Milan Radanović iz Arhiva Srba u Hrvatskoj i Aneta Vladimirov iz SNV-a. Nakon toga uslijedit će projekcija dokumentarnog filma ''Zaveštanje'' autora Ivana Jovića (19 sati, Holandska kuća, Rimska ulica 10).

ZAGREB - Predsjedništvo HSS-a održat će sjednicu, a jedna od točaka dnevnog reda bit će i aktualna situacija u HSS-u (17,15 sati, Središnjica HSS-a, Ulica kralja Zvonimira 17. Izjave za medije članovi Predsjedništva dat će u 17 sati, a snimatelji i fotoreporteri moći će prisustvovati početku sjednice). 

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo i Friedrich Ebert Stiftung, u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske, od listopada do prosinca organizirat će seriju razgovora o posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa. Pokušat će odgovoriti na pitanja koja su se otvorila pod pritiskom krize, s posebnim naglaskom na njezinu refleksiju na ljudska prava i slobodu medija, radnička prava te na dostupnost zdravstvene zaštite i psihičko stanje građana. Na prvom forumu pod nazivom "COVID-kriza: Koliko slobode su nam uzeli?" sudjeluju Helena Popović s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Đorđe Gardašević, s Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, Nenad Zakošek sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti te Hrvoje Šimičević, novinar Novosti (11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak održat će konferenciju za novinare na temu "Prijedlog promjene mjesne samouprave u Zagrebu - modernija, kvalitetnija i jeftinija, u korist građana i za bolji Zagreb u budućnosti" (10 sati, Stara gradska vijećnica, prizemlje, Vjenčana dvorana II., Ulica sv. Ćirila i Metoda 5). 

ROVINJ - Monetarne politike i financijsku stabilnost u doba pandemije bolesti covid-19 te odgovor financijskog sektora na koronakrizu - teme su ovogodišnjeg, osmog po redu susreta guvernera središnjih banaka zemalja regije. Skup, koji okuplja guvernere zemalja regije, kao i predstavnike banaka i financijskog sektora, organizira poslovni tjednik Leder, u partnerstvu s Hrvatskom udrugom banaka (10 sati, Grand Park Hotel, Smareglijeva ulica 1A).

03. svibanj 2024 11:41