Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o Zakonu o potresu, predsjednik Milanović u Veloj Luci...

28. Srpanj 2020.
Zoran Milanovićfoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 28. srpnja:

VELA LUKA - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vela Luke na Pijaci na otoku Korčuli. Predviđen je prigodni govor predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici. Prije svečane sjednice, predsjednik Milanović razgledat će u Centru za kulturu izložbu "Oliver u Luci, Luka u Oliveru“.

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravljat će o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa. Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, Saboru je sa svoje prve sjednice predložila nova Vlada. Taj zakon treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke i na način da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost Zagreba, rekao je premijer Andrej Plenković izražavajući želju da se o zakonu postigne što širi konsenzus i s drugim strankama i sa svim dionicima obnove. Po predloženom zakonu, koji ide u prvo saborsko čitanje, konstrukcijsku obnovu zgrada financirala bi Vlada 60 posto, a po 20 posto vlasnici i jedinice lokalne samouprave. Formirat će se i Fond za obnovu koji će, osim same provedbe obnove, biti zadužen i za prikupljanje sredstava i predstavljat će svojevrsni One stop shop za sve građane koji su pogođeni potresom (9,30 sati, Trg sv. Marka 6)

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je prvu sjednicu Predsjedništva Hrvatskoga sabora u 10. sazivu na kojoj će biti riječi o daljnjem načinu rada Sabora na sjednici (9 sati, dvorana Ante Starčevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Predsjednika Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek održat će konferenciju za novinare o prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, o poplavi i sustavu odvodnje atmosferskih voda te o planovima za zadnju godinu mandata  Gradske skupštine (9 sati, Stara Gradska vijećnica, prizemlje, Vjenčana dvorana I., Ćirilometodska 5). 

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić na konferenciji za novinare predočit će podatke o dinamici ostvarivanja Intervencijskog plana Grada Vukovara (10,30 sati, Gradska vijećnica, Dr. Franje Tuđmana 1).

SPLIT - Za Svjetski dan hepatitisa koji se obilježava 28. srpnja, Društvo Hepatos će pružati usluge PCR testiranja na HCV u svom InfoHep Centru pridržavajući se svih propisanih mjera Stožera civilne zaštite RH. Akcija se održava u sklopu aktivnosti obilježavanja 20 godina postojanja i predanosti pacijentima s bolestima jetre, a u suradnji sa Zajednicom "Papa Ivan XXIII“, Klinikom za infektologiju KBC Split, NZJZ SDŽ, te Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga SDŽ u želji da korisnicima upotpuni "link to care“ uslugu kako bi se zaraženi što prije uvrstili u sustav skrbi (10,30 sati, Fra Bone Razmilovića 11).

RIJEKA - Udruga "Hepatos Rijeka" na konferenciji za novinare u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obilježit će Svjetski dan Hepatitisa (11 sati, Krešimirova 52 a).

ZAGREB - Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u svibnju u odnosu na travanj porastao je za 0,9 posto, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima na godišnjoj razini pao za 16,2 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku. Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju je u odnosu na travanj na domaćem tržištu pao za 0,7 posto, a na stranom za 6,3 posto.

24. travanj 2024 12:44