Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sindikati i dalje o štrajku, nova angio sala u KBC-u Sestre milosrdnice, okrugli stol ‘Savjest u prizivu savjesti‘...

29. Listopad 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 29. listopada:

ZAGREB  - Konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na kojoj će izvijestiti i najaviti daljnji tijek štrajka u osnovnim i srednjim školama. Na konferenciji će govoriti predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec (12 sati, zgrada sindikata Hypatia, 1. kat, dvorana Andromeda, Ulica Florijana Andrašeca 18a).

ZAGREB - Konferencija za novinare Sindikata znanosti na kojoj će najaviti 2. dan štrajka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te će se osvrnuti na pregovore o osnovici (11,15  sati, poslovna zgrada Hypatia, Ulica Florijana Andrašeca 18a, 1. kat, dvorana Andromeda).

ZAGREB - Svečano otvaranje nove angio sale u KBC-u Sestre milosrdnice, u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. Svečanosti otvaranja u prostorijama Odjela za neuroradiologiju i neurointervencije KBC-a nazočiti će ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Marko Pavić (9 sati, Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, Vinogradska cesta 29).

ZAGREB - U organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja otkrit će se spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, studentima i djelatniku fakulteta. Prigodnoj svečanosti će, uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnike Agronomskog fakulteta, nazočiti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednice RH Ante Deur (11 sati, aula paviljona VI Agronomskog fakulteta, Svetošimunska 25).

ZAGREB - Nakon tromjesečnog pritiska kampanje ‘Meni se to gleda, HRT ne da’, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora organizira tematsku sjednicu na temu 'Odnos Hrvatske radiotelevizije prema hrvatskoj produkciji dokumentarnih filmova i serija'. Društvo hrvatskih filmskih redatelja u srpnju je pokrenulo kampanju 'Meni se to gleda, HRT ne da' nakon što je Hrvatska radiotelevizija na svom posljednjem Javnom pozivu odbila 34 hrvatska filma, prikazana na 370 festivala i ovjenčana s 90 nagrada (16,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Centar za mirovne studije održava tribinu o kažnjavanju pomaganja izbjeglicama "Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji". O stanju u Hrvatskoj i Mađarskoj po pitanju kriminalizacije solidarnosti govorit će predstavnice Pučke pravobraniteljice i Centra za mirovne studije te predstavnik Mađarskog helsinškog odbora, a videolinkom će se javiti humanitarac koji zbog spašavanja života izbjeglica u Grčkoj čeka suđenje i prijeti mu do 25 godina zatvora. U sklopu tribine bit će predstavljena analiza slučajeva kriminalizacije solidarnosti u Europskoj uniji u kojoj će biti iznesene i preporuke za zaustavljanje ove prakse (10, 30 sati, Europski dom, Jurišićeva 1). 

ZAGREB - Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) sklopu projekta Human Rights Slam održava okrugli stol "Savjest u prizivu savjesti" kojim žele potaknuti javnu raspravu o prizivu savjesti sa stručnjacima iz različitih perspektiva: pravne, filozofske i medicinske. Na okruglom stolu će govoriti Aleksandra Korać Graovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Jurić s Filozofskog fakulteta, Boris Ujević iz KB Sveti Duh te predstavnica pučke pravobraniteljice (18 sati, aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14).

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo kulture predstavit će rezultate javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2019. godini. Za projekt je osigurano 8 milijuna kuna, a od ukupno 253 pristigle prijave odabrano je 127 projekata, koje će predstaviti ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (13 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - "Zagreb financijsko središte - novi bankarski trendovi i fintech" - naziv je konferencije koju organizira Poslovni dnevnik. Prema najavi organizatora, konferenciju će pozdravnim govorima otvoriti ministar financija Zdravko Marić, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović i savjetnica za europski semestar u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj Judita Cuculić Župa(10 sati, Kongresni centar Forum Zagreb, Radnička cesta 50).

28. travanj 2024 12:19