Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sporazum banaka o kreditima za ruralni razvoj, akcija Kupujmo hrvatsko...

17. Rujan 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 17. rujna:

ZAGREB - Na prvoj međunarodnoj konferenciji na temu domovinske sigurnosti "Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama" nazočit će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Konferencija se održava u organizaciji Ministarstva obrane RH (MORH) i Jutarnjeg lista, a najavljen je dolazak vrhunskih domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja sigurnosti i upravljanja krizama iz EU-a i NATO-a. Među njima su direktor za operacije i planiranje NATO International Military Staff general Timothy Bevis i zamjenik generalnog direktora za sigurnost, migracije i unutarnje poslove EU-a Olivier Onidi te predstavnik Leiden Universityja iz Nizozemske prof.dr. Arjen Boin. (10 sati, Hotel Esplanade, Ulica Antuna Mihanovića 1). Predstavnici medija se pozivaju da dođu pola sata prije početka događaja.

ZAGREB - 5. Fra Ma Fu festival - Festival reportaže i reportera na konferenciji za medije predstavit će Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje. Multimedijalni je to novinarski festival posvećen Franji Martinu Fuisu, jednom od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća. U sklopu festivala bit će održani novinarski susreti i razgovori, predstavljanja knjiga i časopisa, izložbe fotografija i stripa, radionice reportaža, stripa i fotografije. Festival će predstaviti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, direktor Festivala Goran Gazdek te Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk. Održava se od 20. do 22. rujna u Daruvaru (11 sati, Klub -mala dvorana, 1. kat, Novinarski dom, Perkovićeva ulica2).

ZAGREB - Na konferenciji za medije na temu 27. sjednice zagrebačke Gradske skupštine govorit će predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Anka Mrak - Taritaš te gradska zastupnica Sonja König (9,40 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Vjenčana dvorana I).

ZAGREB - Na konferenciji za medije na temu 27. sjednice zagrebačke Gradske skupštine govorit će gradski zastupnici Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!), Rada Borić (Nova ljevica), Zlatko Nikolić (Radnička fronta) i Svibor Jančić (Za grad) (10 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Vjenčana dvorana I.)

ZAGREB - Na stručnom skupu "Sigurnost i mobilnost" Hrvatski autoklub (HAK) i Grad Zagreb, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, prezentiraju modele i aspekte sigurne i energetski učinkovite mobilnosti. Među ostalim, bit će predstavljena Izvješća o razinama rizika na državnim cestama na otocima Krku, Cresu, Lošinju, Rabu i Pagu prema EuroRAP metodologiji, izlaganje o stanju sigurnosti prometa u Republici Hrvatskoj te rezultati ankete o motociklistima u prometu (10,15 sati, HAK, Avenija Dubrovnik 44).

Gospodarstvo:

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede bit će potpisan sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvitak i tri poslovne banke - OTP banke Hrvatska, Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke, čime počinje provedba investicijskih kredita za ruralni razvoj za koje je osigurano više od 500 milijuna kuna. Investicijskim kreditima za ruralni razvoj mogu se financirati projekti vrijednosti do milijun eura, s dugim rokovima otplate do čak 15 godina, a moguć je i poček od tri do pet godina. Kamatne stope su niske, a korisnici su oslobođeni plaćanja uobičajenih naknada. Na potpisivanju sporazuma o financiranju bit će i ministrica poljoprivrede Marija Vučković (10 sati, Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Izazovi s kojima se susreće hrvatsko energetsko tržište i tržišta u okruženju, tema su konferencije "Snaga hrvatske energetike", u organizaciji Poslovnog dnevnika. Sudionici će raspravljati o domaćoj proizvodnji električne energije i potencijalu njenog izvoza, a uslijedit će diskusije s naglaskom na investicijske planove naftnih i plinskih kompanija kao i na uravnoteženi razvoj obnovljivih izvora energije (10 sati, Mala dvorana dvorane Vatroslava Lisinskog).

ZAGREB - Konferencija "Kultura (ne)plaćanja i (ne)prilike za hrvatsko gospodarstvo" u organizaciji tvrtke EOS Matrix i poslovnog tjednika Lider, na kojoj će biti predstavljeno istraživanje o navikama plaćanja u Hrvatskoj i ostalim europskim zemljama. Biti će riječi i o novoj zakonskoj regulativi koja je usmjerena na rješavanje problema blokiranih građana, a prema najavi organizatora, konferenciju će otvoriti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (10,00 sati, Plaza event centar, dvorana Rab, Slavonska avenija 6/2).

ZAGREB - Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića bit će svečano otvorena akcija "Kupujmo hrvatsko", na kojoj će u utorak i srijedu, 17. i 18. rujna, svoje proizvode predstaviti više od 260 izlagača. Hrvatska gospodarska komora (HGK) je akciju "Kupujmo hrvatsko" pokrenula 1997. godine, a cilj joj je osvijestiti važnost proizvodnje, ali i kupnje domaćih proizvoda kako bi se pridonijelo povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i očuvanju nacionalnog identiteta (11,00 sati, Trg bana Josipa Jelačića).

 

26. travanj 2024 16:39