Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Vlada o predsjedničkim izborima, Sabor o proračunu, Dani infrastruktura prostornih podataka, HSU o zdravstvenoj zaštiti..

14. Studeni 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 14. listopada:

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, između ostalog, prijedlog odluke o raspisivanju izbora za Predsjednika RH kao i onaj o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika RH te prijedlogu zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH. Bit će riječi i o dopuni Odluke o izboru ponuditelja i prodaji nekretnine u k.o. Razvor, u naravi hotel Zagorje odnosno bivša politička škola u Kumrovcu (10 sati, Banski dvori, Trg svetog Marka 2).

ZAGREB - Nastavak 14. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Predviđeno je glasovanje o Prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu. Vladini predstavnici u srijedu su redom odbili sve oporbene amandmane koje su na prijedlog državnog proračuna za 2020. podnijeli zastupnici i Klubovi zastupnika. Na prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu podnijeto je više od 300 amandmana, a najviše su ih podnijeli klubovi Mosta i SDP-a. Hrvatski sabor u četvrtak ujedno završava aktualnu sjednicu, a novo okupljanje zastupnika očekuje se krajem studenoga.

ZAGREB - Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić uručiti će devet ugovora za projekt "Razvoj e-usluga". Cilj je povećanje korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT-a) u komunikaciji između građana i javne uprave u svrhu ubrzavanja usluge građanima. Ugovore vrijedne oko 350 milijuna kuna Pavić će uručiti ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, državnom tajniku u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Danijelu Meštriću, ravnatelju HZZO-a Lucianu Vukeliću, te Marinku Bosiljevcu iz Državne geodetske uprave. Bit će nazočan i ministar uprave Ivan Malenica, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić (13,15 sati, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Miramarska cesta 22).

ZAGREB - Predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske dijeliti će letke saborskim zastupnicima te ih pozvati da ne prihvate Proračun za 2020. u kojem nema osiguranih sredstava za selektivno povećanje plaća učitelja/nastavnika i svih zaposlenika u odgojno obrazovnom sustavu (9,30 sati, ispred Hrvatskog sabora, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB  - Predstavljanje sveučilišnoga prijedloga nacrta Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.  Skup će započeti uvodnim izlaganjima rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, nakon čega će sveučilišni prijedlog nacrta predstaviti Ivo Družić s Ekonomskoga fakulteta te Željko Potočnjak i Frane Staničić s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (12 sati, u Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg 2, Zagreb).

SPLIT - Otvorenje 11. Dana infrastruktura prostornih podataka - Dani IPP-a 2019. i puštanje u probni rad portala GeoHrvatska Državne geodetske uprave. Riječ je o dvodnevnom događanju koje tradicionalno okuplja dionike Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (10 sati, Hotel Radisson Blu, Put Trstenika 19).

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) održava konferenciju za medije "Peticija HSU-a za dostupnost zdravstvene zaštite za starije i siromašne". Najavljena će biti akcija prikupljanja potpisa na području Hrvatske za povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja pojasnit će motive za akciju te iznijeti činjenice potkrijepljene brojevima o javnom osiguravatelj (11 sati, HSU, Baruna Trenka 7.).

ZAGREB - Zelena akcija održava performans i konferenciju za medije zbog, kako kažu, štetne izmjene gradske Odluke o prikupljanju i naplati otpada čija bi realizacija donijela drastično poskupljenje mjesečnih računa, dok bi sustav prikupljanja otpada ostao kaotičan i neefikasan kakav je i danas. Pozvat će građane da sudjeluju u javnoj raspravi o navedenim izmjenama te najaviti skorašnji prosvjed (10 sati, ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1).

ZAGREB - Hrvatske zračne luke ukupno su u devet mjeseci ove godine zabilježile 9,7 milijuna putnika ili 8 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine, a porast broja putnika od 4,2 posto imale su i u rujnu s gotovo 1,5 milijuna putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

18. travanj 2024 07:54