Hrvatska
StoryEditor

Digitalizacija i iskustveni turizam jamci su održivosti hrvatskog turizma

10. Rujan 2021.
U sklopu Mastercardova projekta Uplift održana je panel-rasprava s vodećim stručnjacima iz područja gospodarstva, edukacije i turizma na kojoj su istaknute potrebe za ulaganjem u znanje i digitalizaciju cijelog sektora

Hrvatski turizam ima vrlo dobru perspektivu, kao i šanse za oporavak od posljedica pandemije znatno brže nego druga, nama konkurentna, turistička tržišta, ali je potrebno sustavno raditi na unaprjeđenju ponude i promicanju turizma vrijednosti – zaključak je to panel-rasprave 'Koliko je hrvatski turizam održiv – prelazak s turizma brojki na turizam vrijednosti'. Rasprava je održana u sklopu predstavljanja Mastercardova projekta Uplift, sveobuhvatne platforme namijenjene mikropoduzetnicima te malim i srednjim poduzetnicima iz sektora turizma.

Na panel-raspravi sudjelovali su Hrvoje Balen iz Algebre, Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta, Zagreb, Josip Mikulić iz Instituta za turizam, Marin Medak iz Rougemarina te Gea Kariž iz Mastercarda, a ulogu moderatora preuzeo je TV voditelj Zoran Šprajc.

Prilagodba trendovima

Govornici su naglasili da je pred cijelim sektorom gospodarstva zahtjevan proces prilagodbe i razvoja temeljen na sveobuhvatnoj digitalizaciji turističke djelatnosti i zaokreta prema iskustvenom turizmu ako želimo turizam koji prati nove trendove, turizam koji je održiv, koji će i u budućnosti generirati dobre brojke i dobre prihode, te u konačnici turizam koji će pozitivno i stimulativno djelovati na cjelokupnu ekonomiju i društvo u cjelini.

Panelisti su ujedno problematizirali stvarno značenje iznimno dobrih brojeva aktualne turističke sezone za opću gospodarsku sliku te raspravljali o smjerovima u kojima treba dalje razvijati turističku ponudu kako bismo izbjegli zamke masovnog turizma i profilirali se u top turističku destinaciju iz koje će turisti odlaziti zadovoljni i rado se vraćati. A u cijelom procesu zaokreta ka turizmu vrijednosti veliku važnost imaju mikropoduzetnici te mali i srednji poduzetnici, koji prema podacima CEPOR-a za 2019. čine ukupno 99,7 posto domaćih poduzeća.

Josip Mikulić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i stručnjak za turizam, vjeruje da će se oporavak hrvatskog turizma na razinu na kojoj je bio prije pandemije koronavirusa dogoditi i prije 2023./2024. godine, što je predviđanje na globalnoj razini, a čemu u prilog idu i rezultati ovogodišnje turističke sezone. Ipak, problematizira masovnost domaćeg turizma i apartmanizaciju.

– Našli smo se na prekretnici treba li ići prema kvalitetnom i održivom turizmu, koji ponajprije zahtijeva zaustavljanje nekontroliranog bujanja turističko-apartmanskih zgrada, tj. turističkih stanova za kratkoročni najam i rast turizma niže dodane vrijednosti, ili ćemo ići prema potencijalnoj turističkoj distopiji. Svi znamo da se turizam ne temelji na zgradama, već na ljudima i doživljajima, da je čovjek ključ uspjeha u turizmu, i nije to floskula – ističe Mikulić.

Vrijednost za pamćenje

O izazovima u svim segmentima gospodarstva s kojima su se poduzetnici susreli od proljeća 2020., pa tako i ugostiteljstvu kao jednom od najpogođenijih sektora, pričao je Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin. Medak smatra da je turistima potrebno ponuditi vrijednost koju će pamtiti.

– Čisto more i turizam kakav mi imamo definitivno će uvijek stvarati dodanu vrijednost našoj obali, ali samo to nije više dovoljno jer su prije svega gosti postali educirani, zahtjevni su i žele iskustvo. Bez iskustva nemaju uspomenu koju će vrednovati, a bez uspomene neće cijeniti nas i naš turizam – istaknuo je Medak.

Govornici na panel-raspravi složili su se i da je ulaganje u znanje malih, srednjih i mikropoduzetnika iznimno važno za daljnji razvoj turističkog sektora. S tim ciljem Mastercard je unutar projekta Uplift pokrenuo Uplift akademiju, koju provodi Algebra, namijenjenu upravo tom sektoru gospodarstva. Uplift akademija starta u listopadu i traje do ožujka 2022., a pohađat će je 32 stipendista.

Pratite projekt na Uplift.hr!

18. travanj 2024 07:14