Hrvatska
StoryEditor

Digitalni nomad Tomaž Hribernik: Hrvatska pruža dobru vrijednost za novac, ali uvijek je frustrirajuće tražiti smještaj

27. Kolovoz 2020.
Tomaž Hribernik

Serijski poduzetnik specijaliziran za brendiranje i digitalni marketing Tomaž Hribernik iz Slovenije za Hrvatsku kaže da mu je nomadska baza gdje je u posljednje tri godine proveo najviše vremena. I sada je ovdje jer ljeta, kao i lokalno stanovništvo, najviše voli provesti na moru. Osnivača Wanderlusta, kanala za promociju brendova i glazbe koji na YouTubeu prati više od 300.000 tisuća pretplatnika, oduvijek je privlačila ideja neprekidnog putovanja, ideju o radu na daljinu prvi put je susreo u knjizi 'Četverostani radni tjedan', a pravu iskru zapalila je djevojka iz Brazila s kojom se viđao dok je bio na studentskoj razmjeni u Španjolskoj. Ona je školarinu i putovanja plaćala radeći na daljinu brazilske ekstenzije za kosu.

– Mislim da se tada još nije koristio izraz digitalni nomad, ali sama spoznaja da je to moguće na mene je snažno djelovala – kaže Hribernik s kojim uvijek putuje i posao.

Preferira spora putovanja, što znači da nekoliko mjeseci provodi u istoj zemlji. Dosad je živio u gotovo svim europskim državama i u obje Amerike.

- Nedavno sam po drugi put živio u Kolumbiji. Trenutno provodim ljeto u Europi, upravo sam se vratio s grčkih otoka u Hrvatsku. Dolazio sam tu na more kao dijete, a kao nomad u posljednje tri godine često sam tu živio. Tijekom cijele godine klima je ugodna. Poput mnogih Hrvata, ljeto provodim na moru. Tijekom godine sam u Zagrebu, a zimu provodim na drugim mjestima – priča mladi poduzetnik.

View this post on Instagram

Clark Kent on his way to pick up Louis Lane ??

A post shared by ? ? ? ? ? (@tomazhribernik) on

Budući da je čest gost, upoznat je s prednostima i manama na koje digitalni nomadi nabasaju kada dođu u Hrvatsku.

- Osim zbog klime, mislim da digitalni nomadi hrle u Hrvatsku jer je još uvijek poprilično jeftina i pruža dobru vrijednost za novac u usporedbi s nekim drugim mjestima. Razvijena je i 'kultura kafića', što znači da ima mnogo mjesta odakle se može raditi. Postoje i coworking prostori, ali čini mi se da su uglavnom zauzeti lokalnim startupima – navodi prednosti.

Međutim, prostora za poboljšanja uvijek ima.

- Svakako bih istaknuo manjak coliving prostora. Tu se ne mogu naći mjesta za coliving i coworking kakvih ima na Baliju gdje se puno pažnje posvećuje zajednici, socijalnom aspektu suživota koji često uključuje i aktivnost slobodnog vremena. Uvijek je frustrirajuće iskustvo tražiti kratkoročni, mjesečni najam. Postoji Airbnb, ali cijene su porasle zbog turizma te je smještaj veoma precijenjen kada se radi o dužim boravcima. U popularnim nomadskim odredištima kao što su Barcelona, Berlin ili Beč za istu cijenu, ako ne i povoljnije nudi se mnogo duži boravak. Mislim da će to biti ključno u odabiru prosječnog nomada kada će trebati povrh tih gradova izabrati Hrvatsku – kaže i dodaje da ne vidi razlog da se i sam ne prijavi za potencijalnu hrvatsku vizu za digitalne nomade ako će ona nuditi neke pogodonosti.

Putšestvije mladog Slovenca koji kroji glazbene ukuse današnjice možete pratiti na njegovom Instagram profilu.

19. travanj 2024 15:44