Hrvatska
StoryEditor

Dolina za digitalne nomade u Zadru kao isplativa investicija u održivi turizam

01. Listopad 2021.
Falkensteiner Funimation Hotel
Dok ‘običan‘ turist boravi oko 5-6 noćenja u Hrvatskoj i tijekom svog boravka potroši oko 600 eura, digitalni nomadi ostaju mnogo dulje, troše između 14.500 i 17.000 eura tijekom svog boravka, pa imaju i mnogo veći ekonomski utjecaj na Hrvatsku.

Da Hrvatska ima puno toga za ponuditi digitalnim nomadima nije novost. No osim prirodnih ljepota, kulture, arhitekture, gastronomije, ali i zavidnog mediteranskog načina života, atraktivnost zemlje nije dovoljna sama po sebi. Upravo kako bi se stvorio osjećaj zajednice i povezanosti, u zadarskom Boriku se 10. listopada otvara prva ‘dolina’ za digitalne nomade kojih u Hrvatskoj trenutno boravi na tisuće, otkako je početkom 2021. godine Hrvatska sedma u svijetu uvela vize za digitalne nomade u trajanju do godine dana.

image

Jan de Jong

– Imati zakonsku podlogu nije dovoljno. Digitalni nomadi često putuju sami, ali ne žele biti sami. Žele se pridružiti zajednicama istomišljenika, a Digital Nomad Valley Zadar nudi upravo to – pojašnjava Jan de Jong, osnivač i predsjednik Udruge digitalnih nomada, koja podržava ovaj projekt nastao u sklopu inicijative ‘Work Remotely Croatia’ tvrtke grabAhome.

Pioniri u svijetu

image

Mario Mrkša

Mario Mrkša, suosnivač i direktor grabAhomea, platforme za pronalaženje smještaja u trajanju od dva tjedna do godinu dana, ističe da ovakvih primjera postoji tek nekoliko u svijetu – u Ponta do Solu Portugalu i u Banskom u Bugarskoj – a hrvatski primjer prvi je ovakvu dolinu smjestio u grad. Cilj im je izgraditi i podržati još nekoliko takvih zajednica diljem Hrvatske, a sve u svrhu promicanja i zagovaranja održivog turizma u Hrvatskoj.

Partner na ovom projektu je i zadarski hotelski lanac Falkensteiner. Samu dolinu čine njihova dva hotelska kompleksa udaljena 500 metara jedan od drugog. Digitalnim nomadima će tamo na raspolaganju biti mobilne kućice s mogućnostima zajedničkog ili samačkog življenja, coworking uredi, voditelj zajednice, različiti događaji i sportske aktivnosti, popusti, restorani, kafići, ali ono što je najvažnije – velika zajednica istomišljenika.

– U dolini nomadi žive i rade zajedno, a zajedno s njima živi i vođa zajednice, koji je izrazito bitan faktor u cijeloj priči. Vođa zajednice je osoba koja jako dobro zna postojeću zajednicu u Hrvatskoj, a glavna zadaća je dočekivati nomade u dolini, organizirati aktivnosti i događanja za njih, te da sluša njihove želje i potrebe kako bismo mogli vidjeti što još više možemo napraviti za buduće projekte – kaže Mrkša.

Ekonomski isplativi

Minimalni boravak u selu bit će dva tjedna, početna cijena za jedan tjedan boravka kreće se od 130 do 359 eura, a prvih 15 useljenika dobit će i popust od 15 posto. Za sada je predviđeno da selo bude otvoreno do 31. ožujka iduće godine, s mogućnosti produžetka.

– Budući da je u samu ponudu uključeno puno više od samog boravka, točnije samo iskustvo življenja, vjerujemo da je koncept itekako isplativ. Dobili smo jako pozitivne dojmove od većine nomada što nas čini izrazito sretnima, a unutar 48 sati od službene objave smo već primili 20 prijava što nam govori kako itekako postoji interes sa njihove strane – navodi Mrkša dodajući da projekt podržava i Turistička zajednica Grada Zadra jer će i grad Zadar od njega imati koristi.

image

Resort - Premium Camping Zadar

U nedavnoj objavi na LinkedInu de Jong je istaknuo zanimljiv podatak – da jedan digitalni nomad ima ekonomski utjecaj kao i 25 ‘običnih’ turista.

– U prosjeku, redovni turist boravi oko 5-6 noćenja u Hrvatskoj i tijekom svog boravka potroši oko 600 eura. Digitalni nomadi obično ostaju mnogo dulje i imaju mnogo veći ekonomski utjecaj na Hrvatsku. Digitalni nomadi s kojima sam razgovarao troše između 14.500 i 17.000 eura tijekom svog boravka – objasnio je de Jong svoju tvrdnju.

Osim ekonomske isplativosti, u digitalne nomade pametno je ulagati jer oni, za razliku od sezonskih turista, žive i troše novac u Hrvatskoj tijekom cijele godine. A ono što se možda nepravedno zanemaruje jest i činjenica da su upravo takvi gosti najbolji ambasadori Hrvatske. De Jong vjeruje da na taj način privlače i druge ljude da dođu u Hrvatsku, što je dugoročan doprinos hrvatskoj ekonomiji.

– Prvo selo za digitalne nomade otvoreno je na otoku Madeiri. U roku od nekoliko mjeseci, selo je privuklo tisuće stručnjaka za rad na daljinu, a trenutno na tom otoku zajednica digitalnih nomada sve više raste. Nadamo se da bi Digital Nomad Valley Zadar mogla imati sličan učinak – vjeruje de Jong.

25. travanj 2024 10:10