Hrvatska
StoryEditor

Domaći lider u proizvodnji opreme za marikulturu pokreće serijsku proizvodnju

03. Veljača 2022.
Josip Smolafoto Ratko Mavar

Već jedanaest godina inženjer strojarstva Josip Smola uspješno upravlja obiteljskom tvrtkom Montažer-Smola iz Kutine, hrvatskim liderom u proizvodnji opreme za marikulturu, uzgoj ribe u moru i rijekama.

Tvrtka Montažer-Smola izrasla je iz istoimenog obrta koji je 1994. osnovao Josipov otac Franjo, danas prokurist, a koji se u početku bavio samo montažom plinskih i vodovodnih instalacija. Obrt od 1998. proizvodi i opremu za uzgoj ribe, a 2001. pretvoren je u tvrtku kojom od 2010. upravlja pripadnik druge generacije obitelji Smola. Mladi direktor Josip, 36 mu je godina, govori poprilično opušteno da njegov radni dan traje više od dvanaest sati, ali i o tome da u radu tvrtke sudjeluje već 23 godine jer je od svoje trinaeste godine svakoga ljeta tijekom školskih praznika radio na pomoćnim poslovima s ostalim radnicima. Točno zna kako što funkcionira te se, prema potrebi posla, vrlo brzo može iz direktorske fotelje prebaciti u proizvodni pogon i odraditi sve ono što i kvalificirani zavarivači plastike.

Iz njegova ureda na katu nove tvornice, smještene na početku prve poduzetničke zone u Kutini, koju od obiteljskih kuća i stambenih zgrada dijeli samo ograda koja se prostire na četiri tisuće metara četvornih i oko koje je još šest tisuća metara četvornih otvorenoga skladišnog prostora, vidi se proizvodni pogon. U njemu radnici proizvode okrugle i pravokutne kaveze od polietilena koji djeluju čvrsto kao da su napravljeni od čelika, najveći su promjera 65 metara, pontone za ribogojilišta, hranilice, brodice, bove za uzgoj školjki, bazene za uzgoj ribe i jegulja, tankove za vodu, agresivne kiseline, med, pivo, vino, ulje i kiselo zelje, ali i cijevi za vodovodne i plinske instalacije.

Tvrtka zapošljava petnaest radnika koji rade samo u jednoj smjeni, ali čak 50 posto radnoga vremena provode izvan tvorničkog pogona na terenu diljem Hrvatske, najčešće na moru. Zasad Montažer-Smola radi od posla do posla prema narudžbama investitora, ali Josip Smola namjerava uskoro pokrenuti serijsku proizvodnju te osigurati dugoročne ugovore i narudžbe. Pregovori s kupcima su u tijeku (riječ je o automobilskoj industriji), ali ne želi govoriti o detaljima. Ta je tvrtka zanimljiva i jer je jedna od rijetkih koje su razvoj platile vlastitim novcem.

– Nikad nismo uzimali kredit, u razvoj poslovanja ulagali smo svu dobit, oko 15 milijuna kuna u posljednjih dvadeset godina – ističe Smola.

Ove godine očekuje prihod od 15 milijuna kuna jer je samo u prosincu prošle godine ugovoreno posla do lipnja ove godine, a već su popunjeni i ljetni mjeseci. Dobit bi trebala biti nešto veća od milijun kuna, kao što je bila i prošlih godina, a jedino što muči Smolu je rast cijena sirovina, koje nabavlja u Hrvatskoj, ali dijelom i uvozi.

Čitavu poduzetničku priču možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

 

23. travanj 2024 22:06