Hrvatska
StoryEditor

Država povećala potpore za samozapošljavanje  

14. Siječanj 2020.

Početak 2020. godine donio je novosti u Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, što je usvojeno na posljednjoj lanjskoj sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Sukladno tome u od prvog dana 2020. u provedbi su, među ostalim, i potpore za samozapošljavanje. Cilj ove mjere je financijska podrška nezaposlenim osobama koje žele pokrenuti vlastiti posao.

Kod Potpora za samozapošljavanje uvode se tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt, a visina potpore kreće se od 75.000 do 110.000 tisuća kuna. Iznos potpore uvećava se ako se kombinira s osposobljavanjem na radnom mjestu.

Osobe koje se žele samozaposliti u HZZ-u će dobiti stručnu pomoć u regionalnim/područnim uredima Zavoda gdje djeluju savjetnici za samozapošljavanje. Tako na jednom mjestu svi zainteresirani mogu dobiti sve relevantne informacije za realizaciju svoje poslovne ideje, što uključuje pomoć u izradi poslovnog plana, edukacije i informacije o drugim davateljima potpora.

Osim toga, ova se potpora može koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte i preuzimanje postojećih subjekata.

Ako se više nezaposlenih osoba udruži u isti poslovni subjekt samo jednoj osobi može se dodijeliti maksimalan iznos potpore koji, ovisno o skupini i obliku poslovnog subjekta, iznosi od 130.000 do 320.000 kuna. Drugi suosnivači mogu ostvariti potporu u najvišem iznosu do 55.000,00 kuna.

19. travanj 2024 04:39