Hrvatska
StoryEditor

Državne aplikacije padaju jer nije planirano njihovo opterećenje

21. Listopad 2021.

Sustav ePrijave Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pao je 14. listopada, prvoga dana zaprimanja zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za što je Fond osigurao 300 milijuna kuna, tako da nije zaprimljena niti jedna prijava. Još nije proradio, a iz Fleksbita, tvrtke koja ga je kreirala i održava, objasnili su da je pad sustava uzrokovalo zagušenje servera. Naime, analiza je pokazala da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko dva milijuna zahtjeva prema serveru (requestova) pa je takva preopterećenost uzrokovala blokadu sustava.

No Tomislav Gligora, direktor Fleksbita, odbio je dati izjavu za Lider, dok inženjeri tvrtke rade na uklanjanju problema. Iz Fonda poručuju da očekuju da će problem biti riješen u skoro vrijeme te će putem svoje web stranice i medija objavit novi termin zaprimanja prijava.

Fond otprije koristi usluge Fleksbita, a i prošle godine je bilo poteškoća s tim sustavom, ali ne ovolikih. Ta je tvrtka izabrana putem natječaja i vrijednost ovoga posla iznosi više od milijun i dvjesto tisuća kuna. Fleksibit je osnovan 2013., prošle je godine ostvario prihod veći od 22 milijuna kuna, šest milijuna kuna više nego 2019., poslovao je s dobit i povećao broj zaposlenih na 27. Ima više od 150 klijenata među kojima su Ina, Grad Zagreb, Fina, RBA, HPB, MUP RH.

No nije ovo prvi slučaj pada državne aplikacije, isto se dogodilo i s Popisom stanovništva 2021., Cijepise i Covid-potvrdama. Nije neobično da serveri povremeno padaju, ali je zabrinjavajuće da se to redovito događa s aplikacijama državnih institucija. Iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva odgovorili su da sva državna tijela, uključujući i ministarstva, za izradu aplikacija koriste usluge poslovnih subjekata koje odabiru putem natječaja i preko provedenih postupaka javne nabave.

Zbog čega sustavi padaju pojasnio je Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koji tvrdi da se najčešće se radi o dva razloga: ili sustavi nisu pravilo izgrađeni, odnosno nije planirano njihovo opterećenje, ili odgovorne osobe svjesno donose odluku da nije potrebno ulagati značajna sredstva za sustav koji će preveliko opterećenje imati kratkoročno.

Više o razlozima padanja sustava pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

17. travanj 2024 18:11