Hrvatska
StoryEditor

EBRD investira 80 milijuna eura u obveznice Erste banke

01. Srpanj 2021.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investirala je 80 milijuna eura u obveznice Erste&Steiermaerkische banke, hrvatske podružnice austrijske Erste Group Bank AG, izdane u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura i uvrštene na Bečkoj burzi. Obveznice su uglavnom plasirane međunarodnim institucionalnim ulagačima.   

Ovo je druga investicija EBRD-a u obveznice podložne EU regulativi o Minimalnom zahtjevu za regulatorni kapital i podložne obveze u Hrvatskoj. Ovo su također i prve takve obveznice izdane od strane hrvatske financijske institucije na međunarodnom tržištu. Prema navedenoj regulativi, banke su obvezne ispuniti ciljani minimalni iznos regulatornoga kapitala i podložnih obveza koji osigurava sposobnost kreditne institucije da apsorbira odgovarajući iznos eventualnih gubitaka i da po potrebi bude dokapitalizirana dostatnim iznosom, kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja institucije tijekom i nakon razdoblja krize. Navedena regulativa predstavlja jedan od ključnih alata za uspješniju sanaciju banaka.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem, Erste banci će omogućiti regulatorno usklađivanje, diversifikaciju izvora financiranja i veću otpornost na krize. Izdavanje obveznica također će doprinijeti razvoju lokalnog tržišta kapitala u Hrvatskoj i poticanju zelenih i održivih investicija, što predstavlja dva ključna cilja EBRD-a u Hrvatskoj. Navedena međunarodna obveznica koju je izdala hrvatska banka usvojiti će kriterije prihvatljivosti za zelenu ekonomiju (GET), s tim da će većina EBRD-ovog ulaganja  biti usmjereno prema projektima koji ispunjavaju zelene kriterije – uglavnom obnovljive izvore energije i certificiranu zelenu gradnju

Ukupno je EBRD do danas u 227 projekata uložio više od 4 milijardi eura u Hrvatsku.

09. kolovoz 2022 11:05