Hrvatska
StoryEditor

ECB počinje s radom na projektu digitalnog eura

16. Srpanj 2021.

Europska središnja banka priopćila je u srijedu kako započinje s radom na stvaranju digitalnog eura, dok sve više potrošača manje koristi gotovinu.

Očekuje se da će projekt trajati dvije godine, a ideja je osmisliti digitalnu verziju zajedničke valute koja se koristi u 19 članica eurozone. Međutim, stvarna implementacija valute koju podupire središnja banka mogla bi potrajati još dvije godine povrh faze projektiranja i istraživanja.

- Prošlo je devet mjeseci otkako smo objavili izvješće o digitalnom euru. Za to vrijeme proveli smo daljnju analizu, tražili doprinos građana i stručnjaka, te proveli neke eksperimente, s ohrabrujućim rezultatima. Sve nas je to navelo da odlučimo ubrzati i započeti projekt digitalnog eura - navodi se u priopćenju predsjednice ECB-a Christine Lagarde.

- Naš rad ima za cilj osigurati da u digitalnom dobu građani i tvrtke i dalje imaju pristup najsigurnijem obliku novca, novcu središnje banke. - dodala je.

Lagarde je u ožujku prognozirala vremenski okvir od najmanje četiri godine za potpunu provedbu. U intervjuu za Bloomberg, rekla je kako je to tehnički pothvat i da moraju biti sigurni da će to učiniti kako treba.

Digitalni euro omogućio bi potrošačima plaćanje elektroničkim putem, bez potrebe za novčanicama i kovanicama. Međutim, njime bi se "dopunio" postojeći monetarni sustav umjesto zamjene fizičkog novca i brisanja poslovanja komercijalnih zajmodavaca.

- Ulazimo u doba digitalnog novca - izjavio je Fabio Panetta, član izvršnog odbora ECB-a, u srijedu na blogu.

- Privatna rješenja za digitalna i online plaćanja donose važne prednosti kao što su praktičnost, brzina i učinkovitost. Ali oni također predstavljaju rizik u smislu privatnosti, sigurnosti i pristupačnosti. I mogu biti skupi za neke korisnike - rekao je Panetta.

Rasprave o digitalnom euru nastale su nakon planova Facebooka da ima svoju digitalnu valutu. Međutim, razgovori su se donekle ubrzali s pandemijom jer je sve više ljudi počelo kupovati robu putem interneta.

- Pandemija koronavirusa pokazala je koliko se brzo takve promjene mogu dogoditi. A to utječe na način na koji plaćamo. Sve više kupujemo digitalno i online. Uloga gotovine kao sredstva plaćanja je u opadanju - dodao je Panetta.

14. travanj 2024 05:10