Hrvatska
StoryEditor

EIB i Ministarstvo gospodarstva šire suradnju u području energetike

28. Siječanj 2021.
Tomislav Ćorić

Europska investicijska banka (EIB) i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potpisali su u četvrtak sporazum o razumijevanju koji se odnosi na proširivanje suradnje na području razvoja i financiranja ključnih projekata u područjima energetike, gospodarske održivosti i borbe protiv klimatskih promjena, priopćili su iz EIB-a.

Prema Sporazumu, dvije će strane zajedno raditi na pripremi projekata u području proizvodnje i prijenosa električne energije iz obnovljivih izvora, poboljšanja energetske učinkovitosti odnosno obnove i poboljšanja energetske učinkovitosti objekata, razvoja zelenog prometa te daljnjeg razvoja Hrvatske po načelima kružnog gospodarstva.

- Banka Europske unije spremna je podržati provedbu najvažnijih poduhvata Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u području energetike i borbe protiv klimatskih promjena te osigurati da Hrvatska, u najvećoj mogućoj mjeri, iskoristi dostupne programe EU poput InvestEU-a, Zelenog plana Europske Komisije te Fonda za ujednačeni prijelaz (Just Transition Fund) - stoji u priopćenju.

Potpredsjednik EIB-a nadležan za poslovanje u Hrvatskoj Dario Scannapieco izjavio je nakon potpisivanja da je taj sporazum dobar i za EIB i za Hrvatsku, jer se oslanja na zajedničke ciljeve koji postoje u području poboljšanja energetske učinkovitosti, odgovora na krizne događaje i borbu protiv klimatskih promjena u  Hrvatskoj.

- Naša će suradnja pomoći Hrvatskoj u korištenju mogućnosti koje nude različiti programi, fondovi i inicijative EU-a te privući nova ulaganja u projekte koji su ključni za Hrvatsku. Očekujemo kako će suradnja pomoći i brži oporavak hrvatskog gospodarstva kako od posljedica uslijed pandemije COVID-19 tako i od dva razorna potresa koje je Hrvatska nedavno pretrpjela - istaknuo je Scannapieco. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da Hrvatska podržava projekt smanjenja i uklanjanja ugljičnog dioksida u EU  te da to vidi kao priliku za razvoj hrvatskog gospodarstva.

- Naš cilj prijelaza na obnovljive energije do 2030. je ambiciozan, ali dostižan. Također, imamo puno novih “zelenih” projekata koji će pomoći dekarbonizirati naše gospodarstvo, a EIB vidimo kao značajnog partnera u provedbi tih projekata - naglasio je Ćorić, dok je  voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev uz ostalo naveo da će navedena suradnja  pomoći Hrvatskoj da u  potpunosti iskoristi Zeleni plan Europske Komisije te uspješno provede svoje ambiciozne planove u područjima energetike i borbe protiv klimatskih promjena, u skladu s ciljem EU-a do 2050. godine i postizanja ugljične neutralnosti njenog gospodarstva. 

EIB i Ministarstvo  dogovorili su i usklađeni rad na stvaranju dugoročnih uvjeta za održivi razvoj Hrvatske kroz projekte za zaštitu i očuvanje okoliša, uvođenje načina za održivo upravljanje vodama, razvoj sustava za praćenje vremenskih i klimatskih uvjeta te jačanje sustava koji omogućuju učinkovitije upravljanje raspodjelom električne energije i ugljikovodika.

Sporazum o suradnji također omogućava EIB-u pružanje potpore Ministarstvu u provedbi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Plana oporavka i otpornosti, kao i velikim projektima za poboljšanje energetske učinkovitosti, koji doprinose ostvarenju energetskih i klimatskih ciljeva Hrvatske i EU.

Energetsku strategiju kao i Nacionalni energetski i klimatski plan provodi, naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ti su dokumenti ključni za dugoročan, održiv i zeleni razvoj Hrvatske, te doprinose bržem postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU, navodi se u priopćenju.

Na osnovu Sporazuma o razumijevanju, EIB će također pružiti tehničku i savjetodavnu podršku Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kako bi se povećao stupanj iskorištenosti fondova EU te pronašle najpovoljnije prilike za financiranje projekata kombiniranjem sa financijskim proizvodima koje nudi EIB.

24. travanj 2024 02:02