Hrvatska
StoryEditor

EK dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u šengenski prostor, Erjavec suzdržan

22. Listopad 2019.

Šest godina nakon što je hrvatska postala članica Europske unije dobila je zeleno svjetlo od Europske komisije za ulazak u šengenski prostor, prenosi Bloomberg.

Očekuje se da bi odluka trebala biti službena u utorak, tvrdi Bloombergov izvor koji želi ostati anoniman. Europsko vijeće još treba raspravljati o ovoj odluci.

- Rad Komisije na što bržem završavanju svih procjena za šengensku zonu dobro napreduje, navodi se u e-mailu Europske komisije i dodaje da će Hrvatska ući u šengensku zonu kada ispuni sve kriterije.

S druge pak strane, slovenski ministar obrane Karl Erjavec, koji se u utorak sastao s hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem, nije htio komentirati je li Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor, prenosi Hina.

- Vaše pitanje nije u nadležnosti ministra obrane, odgovorio je Erjavec na konferenciji za medije na pitanje o spremnosti Hrvatske za ulazak u šengenski prostor, na dan kad Europska komisija usvaja izvješće o hrvatskom ispunjavanju tehničkih uvjeta za članstvo, za koje se očekuje da će biti pozitivno.

Erjavec je bivši slovenski ministar vanjskih poslova u tri mandata i na toj je dužnosti bio i kada je donesena arbitražna odluka o hrvatsko-slovenskoj granici i kada je otkriven skandal s kompromitirajućim razgovorima između slovenskog arbitra i službenice slovenskog ministarstva o procesu arbitraže, zbog čega Hrvatska tu odluku ne priznaje. Nakon objave arbitražne odluke izjavio je da bi Slovenija odmah trebala provesti crtu sredine u Savudrijskoj vali i onamo poslati policijsku zaštitu. 

Krstičević je rekao da je Hrvatska spremna za šengenski prostor, da je ispunila uvjete i očekuje pozitivnu odluku Komisije.

No nakon toga hrvatski ulazak u šengenski prostor moraju prihvatiti sve članice Europske unije, a slovenski državni vrh nedavno je nekoliko puta dao naslutiti da to neće podržati dok Hrvatska ne prihvati arbitražnu odluku. 

20. travanj 2024 01:43