Hrvatska
StoryEditor

Ekonomist Tomislav Globan objašnjava zašto je novo zaduženje države dobar signal

12. Lipanj 2020.
Tomislav Globanfoto Dražen Lapić
Piše:
piše Nikolina Oršulić
[email protected]

Inozemna financijska tržišta vjeruju da stanje javnih financija u Hrvatskoj nije na neodrživoj putanji, objašnjava ekonomist Tomislav Globan komentirajući najnovije zaduženje u koje se upustila država. 

Podsjetimo, Ministarstvo financija u srijedu je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala od dvije milijarde eura kojoj je dospijeće 2031. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,5 posto, a ostvareni prinos 1,643 posto.

Evo što o tome kaže Tomislav Globan sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta koji je stekao doktorat znanosti upravo na područja makroekonomiju financijskih tržišta i europskih ekonomskih integracija:

U uvjetima visoke neizvjesnosti po pitanju ekonomskog pada koji će se dogoditi ove godine, kao i proračunskog manjka koji će ovisiti o veličini turističke rupe 2020., zadužiti se na 11 godina u stranoj valuti po samo 1,6 posto prinosa je značajan uspjeh.

Riječ je o tek nešto višem prinosu u odnosu na prethodno dugoročno zaduženje na međunarodnom tržištu iz 2019. kada su uvjeti na tržištu i fiskalna perspektiva Hrvatske bili daleko povoljniji nego danas. To je i signal da nam inozemna financijska tržišta vjeruju, odnosno da ne smatraju da je stanje javnih financija na neodrživoj putanji.

Dvije milijarde eura je vrlo velik iznos koji zadovoljava potrebe dugoročnog refinanciranja države za 2020. godinu, a s obzirom da refinanciramo obveznicu izdanu 2010. po kamati od preko 6 posto, godišnji trošak kamata u proračunu bit će značajno manji nego do sada.

Činjenica da smo na putu ulaska u tečajni mehanizam ERM-II i članstva u Eurozoni vjerojatno je doprinijelo padu rizičnosti ovoga izdanja jer članstvo u monetarnoj uniji predstavlja sigurnosnu mrežu zbog izdašnih paketa likvidnosti dostupnih državi i financijskom sektoru.

15. travanj 2024 13:46