Hrvatska
StoryEditor

[Ekskluzivno] Marica Vidaković: Nismo mogli biti ravnodušni u proteklom razdoblju

08. Siječanj 2020.
Piše:
razgovarao Edis Felić
[email protected]
U interesu je MI-ja Braća Pivac da vuče pozitivne poteze koji će ojačati Kraš. Koji će to potezi biti, već je vidljivo iz prvih javnih nastupa većinskog vlasnika koji je poručio da će tvrtka imati jači investicijski ciklus, jače tržišne iskorake, a možda i akvizicije, kako bi se iskoristio velik potencijal koji ima

Prokuristica Kraša Marica Vidaković dala je intervju Lideru nakon što je završila jedna od najuzbudljivijih priča sa Zagrebačke burze, ona o preuzimanju Kraša. Slijedi nastavak poslovanja kompanije s novom vlasničkom strukturom.

Vidaković govori i o tome zašto se Kraš-ESOP neće ugasiti, zašto je zovu sindikalnom menadžericom, zašto se zalaže za radničko dioničarstvo te kakve promjene očekuje. U tom kontekstu ponudila je i svoju ostavku novom većinskom vlasniku MI-ju Braća Pivac iz koje najavljuju nova ulaganja u Kraš. Vidaković iznosi i svoje viđenje razvoja događaja oko Fortenove, a mi vam nudimo nekoliko pitanja i odgovora iz intervjua.

Koliko je vama osobno, kao i članovima Kraš-ESOP-a bilo stresno proteklo razdoblje dok je Kappa Star Limited Nebojše Šaranovića agresivno kupovao Kraševe dionice?

– Svi kraševci, pa tako i ja, vrlo smo emotivno vezani uz društvo Kraš, a pogotovo uz Kraš-ESOP, koji predstavlja jedinstven primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj. Mnogo je nas koji smo u Krašu proveli cijeli ili gotovo cijeli radni vijek, odrasli smo i živjeli s tom kompanijom i mnogo toga smo joj dali, stoga je razumljivo da nismo mogli biti ravnodušni u proteklom razdoblju, koje je bilo jedno od najturbulentnijih u cijelom postojanju Kraš-ESOP-a.

Mediji su objavljivali da članovi Kraš-ESOP-a nisu bili jedinstveni kome prodati dionice te da je na njih čak napravljen pritisak da se donese odluka o tome da se prodaju MI-ju Braća Pivac. Što se tada događalo?

– Tih dana bilo je mnogo neprovjerenih i netočnih informacija u eteru pa tako i u vezi s potencijalnim sukobima i pritiscima u ESOP-u. Važno je istaknuti da se u Kraš-ESOP-u svaki član osobno izjašnjavao o svim strateškim odlukama u ESOP-u pa je tako bilo i u slučaju odluke o prodaji imovine, odnosno Kraševih dionica, i to s visokim postotkom od više od 98 posto ukupnih glasova. Naime, način djelovanja Kraš-ESOP-a uređen je Društvenim ugovorom, sukladno kojem tijela Društva obavljaju dane im zadaće, što između ostalog obuhvaća i informiranje članova Društva kao i njihovo odlučivanje o svim bitnim pitanjima za Društvo i poslovanje Društva. U skladu s tim, Skupština Društva je tijelo i mjesto na kojem se obavlja sva komunikacija i donose sve odluke koje bitno utječu na položaj Društva u vlasničkoj strukturi Kraša, a tako je bilo i u ovom konkretnom slučaju. Jasno je da su sukobi bili samo medijsko napuhavanje i eventualno dizanje tenzija sa strane vanjskih sudionika nezadovoljnih takvim odlukama Skupštine Kraš-ESOP-a.

Mislite li na Šaranovića?

– Ne mogu komentirati nikog posebno, ali jasno je da se tih dana nisu podudarali interesi onih čiji je cilj bio da se nastavi trgovati dionicama Kraša na tržištu s interesima članova ESOP-a, kojima je cilj bio ispregovarati paket u kojem je bitnu ulogu imao Socijalni sporazum kao i, naravno, cijena po dionici. Jasno je da su to posebni uvjeti koji se tiču isključivo zaposlenih te iz tog proizlaze različiti interesi pa i moguće negodovanje onih koji taj interes nemaju.

MI Braća Pivac ponudio je 430 kuna za dionicu u javnoj ponudi, a na kraju je ona prodana za 861 kunu. Zakon o preuzimanju dioničkih društava kaže da od trenutka nastanka obveze nema pregovora o cijeni, već samo izjašnjavanje o ponudi. Iako su MI Braća Pivac i ESOP potpisali ugovor dan nakon isteka ponude, mnogi sumnjaju da cijeli posao preuzimanja radničkih dionica niste mogli dogovoriti u subotu ujutro za dvostruko veću cijenu od ponude, već tijekom trajanja ponude.

– Bilo kakve insinuacije ili sumnje u cijelosti odbacujem jer nije bilo dogovora ni pregovora u razdoblju dok je na snazi bila javna ponuda MI-ja Braća Pivac. Direktorica Kraš-ESOP-a i Nadzorni odbor imali su jasne upute kojima se definirala cijena ispod koje ne smiju prodavati imovinu Društva i ostali čimbenici koji su zajedno uz cijenu činili paket za pregovore, kao što je socijalni ugovor. Medijski se nagađalo da je Kappa Star uputio ponudu za kupnju dionica Kraša od Društva ESOP, no zbog transparentnosti i dodatnog pojašnjenja javnosti moram istaknuti da je riječ o dopisu koji je upućen ESOP-u kako bi mu ESOP prodao poslovne udjele iz vlastitog trezora, a ne Kraševe dionice. Znači, ni u jednom trenutku nije bilo govora o kupnji imovine ESOP-a, već o kupnji poslovnih udjela Društva Kraš-ESOP.

Cijeli intervju s Maricom Vidaković  možete pročitati u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera

19. travanj 2024 16:11